Kétéves türelmi idő jöhet a kondenzációs kazánokra

Kétéves türelmi időszakot vezetne be a Nemzetgazdasági Minisztérium azoknak a hagyományos gázkazánoknak a felszerelésére, amelyek az új EU-követelményeknek ugyan nem felelnek meg, de már korábban forgalomba kerültek – írja az MTI a Magyar Energiahatékonysági Intézet közleménye alapján.

Az új uniós szabályozás szerint 2015. szeptember 26. után a tagállamokban csak olyan fűtőberendezéseket lehet majd árulni, amelyek megfelelő hatásfokkal működnek. A rendelet a kazán típusát közvetlenül nem írja elő, de a hatásfoknak legalább 86 százaléknak kell lennie, amit jelenleg csak kondenzációs – a füstgáz hőjét is hasznosító – technológiával lehet elérni.
A háztartásokban meglevő, már felszerelt készülékeket nem érinti a szabályozás. Ugyanígy a már a raktárakba beérkezett, készleten lévő készülékekre sem vonatkozik, ezek a hatályba lépés után is eladhatók.

Grzegorz Wojcik, az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerdán egy asztalhoz ültek a kormány, a gázszolgáltatók és a kazángyártók képviselői. A kormány eredetileg egyéves átmeneti időszakot javasolt, a gázszolgáltatók viszont két éves átmenethez ragaszkodtak.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Kivonulhat Romániából az E.ON energiaszolgáltató

Megfontolja a kivonulást Romániából az E.ON energiaszolgáltató - jelentette ki Leonhard Birnbaum, a vállalat vezérigazgatója az Athénban zajló Eurelectric Power Summit 2024 konferencián.