Kétezer birkát hajtottak át Madridon

Juhászok egy kétezer birkából álló nyájat hajtottak át vasárnap a spanyol fővároson a még a középkorban kiharcolt legeltetési, terelési és vándorlási joguk védelmében, egyben tiltakozva a városok terjeszkedése és a modern mezőgazdasági eljárások ellen.

A turisták meglepődve látták, hogy a közlekedési hatóságok leállítják a belvárosi forgalmát, lehetővé téve, hogy az állatok átvonuljanak Madrid néhány elegáns kerületén. A juhászok még 1273-ban kapták meg a jogot, hogy használják az egykor termőföldek és erdők között kanyargó királyi utat, ott, ahol a mai metropolis foglalja el a helyet. Néhány juhász minden évben felkerekedik a nyájával, hogy érvényre juttassa ezt a jogot. A hagyománynak megfelelően vasárnap is szimbolikusan pár maravédit, az először a XI. században vert érmét fizettek a városi elöljáróknak az áthaladásért. A hagyomány megőrzését a mezőgazdasági minisztérium és Madrid polgármesteri hivatala is támogatja. Az idén a terelés napja egybeesett a bicikli ünnepével, amin 100 ezer kerékpáros vett részt, és ezért ez utóbbi útvonalát meg kellett változtatni.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.