Kétmilliárdból épül napelem- és napkollektorgyár Berettyóújfaluban

Kétmilliárd forintos beruházással, kínai befektetéssel napelemeket és napkollektorokat gyártó üzem épül Berettyóújfaluban, ahol az ősztől háromszázan, 2013-tól pedig várhatóan ezren dolgoznak majd.

Az új üzemben összesen 4000 négyzetméteren, három üzemcsarnokban folyik majd a termelés, várhatóan október-novembertől. A gyárban félkész, Kínából érkező napelemek és napkollektorok integrált áramköri munkálatait, továbbá a műanyag és fém alkatrészek beszerelését fogják végezni. Kizárólag helyi munkaerőt fognak alkalmazni, a dolgozókat nyáron szakképzés keretében készítenek fel a munkára – közölte Galló Ferenc vállalkozó, a kínai-magyar Orient Solar Kft. ügyvezető igazgatója. A gyár építéséhez szükséges kilenc hektáros területet a napokban tudták megvásárolni nyolc hónapos előkészítés után – ismertette az előzményeket a vállalkozó. Elmondta, a piaci eredmények függvényében fogják bővíteni a termelést, de terveik szerint 2013-ra a dolgozók létszámát ezerre növelik. A hazai piac mellett Romániába, Bulgáriába, Szerbiába és Horvátországba kívánják szállítani a késztermékeket. Kiemelte a magyar piacon rejlő lehetőségeket is, ugyanis a megújuló energia arányát a hazai energiafelhasználásban az uniós irányelv szerint 2020-ra 20 százalékra kell növelni. A kínai többségi tulajdonú céget Galló Ferenc mellett Hu Bi Feng Magyarországon élő kínai vállalkozó vezeti ügyvezető igazgatóként.

Ajánlott tartalom

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.