Kétnapos fenntarthatósági rendezvényt tartanak Kolozsváron

Az erdélyi városok jövője (The Future of Transylvanian Cities) címmel tartanak nemzetközi urbanisztikai konferenciát november 16-17-én Kolozsváron – közölte hétfőn az MTI-vel a szervező Mathias Corvinus Collegium (MCC).

Az angol nyelven zajló kétnapos rendezvényen elismert nemzetközi és romániai szakemberek osztják meg a fenntartható városfejlesztés témakörében végzett kutatásaikat és tapasztalataikat a hallgatósággal. “Kolozsváron és a többi erdélyi városban is komoly kérdéseket vet fel a fejlődő infrastruktúra, a növekvő lakosság, a gazdasági tényezők és a kulturális ágazatok lehetőségei” – idézi a közlemény Talpas Botondot, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatóját. Közölte: szeretnék, ha a rendezvényen felmerülő ötleteket a résztvevők saját közösségeikben, szakmai szférájukban kamatoztatnák, és ezáltal hosszú távon elősegítenék a fenntarthatóbb, élhetőbb városi környezetek megteremtését Erdélyben.

A kolozsvári konferencián négy tematikus panelben zajlanak előadások: fenntartható és inkluzív várostervezés, kulturális és kreatív iparágak a városfejlesztésben, gazdaságfejlesztés és digitális átalakulás a városi környezetben, illetve kolozsvári városkép. A rendezvényre az Egyesült Államokból és több nyugat-európai országból várnak szakembereket. A meghívott előadók között van a többi között Robin Mazumder pszichológus és idegtudós, Yves Cabannes várostervező, Izaskun Chinchilla építész, a Bartlett School of Architecture (UCL London) vezető oktatója, Calum T. M. Nicholson, az MCC vendégoktatója, Eliza Yokina díjnyertes építész. Romániából Serban Tiganas építész, a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának dékánja, Oláh Emese kolozsvári alpolgármester, Andi Daiszler kulturális menedzser, Andra Tanase, a Transilvania IT Cluster tanácsadója is előadást tart. A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, részletek az MCC romániai honlapján (Mcc.ro) olvashatók.

Az MCC Erdélyben nyolc városban – Aradon, Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Szatmárnémetiben – biztosít díjmentes, az iskolai tanulmányokat kiegészítő képzéseket, tehetséggondozást fiataloknak, hét helyszínen saját központot is működtet. A kétezer diáknak biztosított programok mellett Erdély-szerte tartanak nyilvános rendezvényeket a helyi igényekhez, sajátosságokhoz alkalmazkodva. Ezeken a kötött programon túl a szabad eszmecserére, kapcsolatépítésre is lehetőség van – írták.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.