Kétszázmillió euró hitelt nyújt a Naftohaz ukrán gázipari vállalatnak az EBRD

Kétszázmillió euró hitelt nyújt a Naftohaz ukrán állami gázipari vállalatnak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni pénzintézet csütörtöki tájékoztatása szerint a Naftohaz a hitelcsomagot stratégiai földgáztartalék képzésére használhatja a tavalyi orosz invázió utáni második téli fűtési szezon előtt. A most bejelentett 200 millió eurós hitel annak az 500 millió eurós hitelprogramnak a része, amelyet az EBRD az ukrajnai energiaellátási biztonság erősítése végett indított. A bank 2022-ben 300 millió euró hitelfinanszírozást nyújtott a Naftohaznak. Csütörtöki tájékoztatásában az EBRD hangsúlyozza, hogy a kockázatok megosztása végett összes ukrajnai finanszírozását adományozó partnerek bevonásával végzi. A Naftohaznak összeállított hitelcsomaghoz Norvégia és Hollandia társult külső adományozóként.

Az EBRD ugyanakkor a minap bejelentette, hogy igazgatótanácsa négymilliárd euró tőkeemelést javasolt a részvényes országok és szervezetek alkotta kormányzótestületnek az ukrajnai befektetési és támogatási programok folytatása érdekében. A kormányzótanács elé terjesztett indítvány alapján a pótlólagos tőke lehetővé tenné, hogy az EBRD a háború időtartama alatt évi 1,5 milliárd euró, a jövőben pedig évente 3 milliárd euró finanszírozást nyújtson Ukrajnának. Az EBRD – Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője – az orosz invázió kezdete után nem sokkal legalább 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022-2023-as időszakra, és nemrégiben bejelentette, hogy az ukrán reálgazdaságnak folyósított támogatások értéke már októberben elérte a kitűzött célt. A finanszírozási csomag fő elemei között szerepel az a 300 millió eurós folyósítás, amellyel az EBRD az Európai Unió által tavaly májusban “szolidaritási folyosók” néven meghirdetett kezdeményezést támogatja. Ennek célja alternatív vasúti és közúti szállítási lehetőségek kialakítása Ukrajna mezőgazdasági exportja számára, tekintettel arra, hogy a háború a fekete-tengeri kikötőkből induló fő ukrán hajózási útvonalakat is érinti.     

Az EBRD májusban tartott idei közgyűlésén jelezte először, hogy várhatóan tőkeemelést kér részvényeseitől, annak érdekében, hogy a következő években az ukrajnai finanszírozások kockázatainak rendszerszintű megosztása – vagyis külső adományok és garanciavállalások bevonása – nélkül folytathassa Ukrajna támogatását. A kormányzótanács várhatóan még az idei év vége előtt dönt az indítványról.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.