Kétszeresére emelkedett a sűrített földgáz – CNG felhasználása

Az idei első negyedévben 96 százalékkal nőtt a sűrített földgáz (CNG) felhasználása Magyarországon az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) szerdán, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján.

A közlemény szerint az első negyedévi statisztika alapján februárban minden idők második legnagyobb felhasználása, márciusban pedig az eddig regisztrált legnagyobb fogyasztás volt a sűrítettgáz-töltőpontokon.

Bár a CNG 1986 óta jelen van Magyarországon a nehézgépjárművek üzemanyagaként, 2010-re a ’90-es évek közepétől nem látott alacsony szintre csökkent a fogyasztása – ismertették. Az egyesület 2011-es megalapítása óta azonban, 2014 végére több mint négyszeresére nőtt a hivatalos CNG-értékesítés, és 5,58-szorosára a fogyasztás a 2015-ös év első negyedévet a négy évvel korábbi adatokhoz hasonlítva – hangsúlyozta az MGKKE.

A közleményben ugyanakkor arra is kitér az egyesület, hogy a környezetbarát üzemanyag felhasználásának növekedése csaknem kizárólag a köztulajdonban lévő járműflották üzembe állásának köszönhető, nem az egyéni közlekedésnek vagy a nagyobb vállalkozói járműbeszerzéseknek.

Az Európában az egyik legmagasabb CNG-árat előidéző jövedéki adótétel januári bevezetése után nem lehet átütő terjedésre számítani a magánszektorban – tették hozzá.

Az Európai Bizottság irányelvének teljesítéséhez legalább 100 töltőállomást kell nyitni a következő öt évben. A költséges beruházásokhoz a CNG-üzemű járművek számának dinamikus növekedésére is szükség van.

A gázüzemű személy- és haszonjárművek elterjedését segítheti azok felárának megtérülése, kedvező üzemanyagárral és garantáltan stabil feltételrendszerrel lehet csak a járműüzemeltetőket a fenntartható közlekedés irányába terelni – idézi a közlemény Domanovszky Henriket, az MGKKE elnökét.

Ajánlott tartalom

Elektromos autók gyártásába kezd a szerbiai Fiat

A külföldi továbbképzés vagy felmondás között választhatnak a szerbiai Fiat-gyár dolgozói, miután a gyár elektromos autók gyártását készíti elő, és az anyacég, a Stellantis szerint a dolgozókat ehhez át kell képezni - adta hírül a Telegraf című belgrádi napilap szerdán.