Kettő az egyben: esővízgyűjtő és buszmegálló

Nem örülnek a napokban San Francisco lakosai. Az elmúlt napok meglehetősen esősek voltak, az előrejelzések pedig további csapadékot jósolnak.

Ez azt jelenti, hogy az új, napelemes buszmegállók nem szuperálnak túl jól. Ilyenkor, mikor a víz a dombos, lankás utakon zúdul le, egészen a sós öblökig (ahelyett, hogy felhasználhatnák azt), ekkor sajnálják csak igazán a kaliforniaiak, hogy nem rendelkeznek a Ramesh Kanth általt tervezett buszmegállókkal. Ugyanis Kanth úgy tervezte azokat, hogy képesek legyenek az esővíz betakarítására.

Az eső ugye a tetőre hullik, de a csatornázásnak hála egyenesen a földbe vezethető. Természetesen van néhány tervezési kérdés, mint hogy milyen gyorsan telne meg az eső vízgyűjtő, és folyna tovább a csatornákon, mivel időbe telik, mire átszivárog a talajba. A vízvezetékeknek elég mélyre kell kerülniük annak biztosítása érdekében, hogy a víz valóban a talajba jusson.

Az ötlet sok munkát igényel, de a szerkezet koncepciója jó ötlet. Nem veszik el ez az értékes erőforrás, a víz. Ez egy olyan ötlet, melyet nem bánnánk, ha tovább fejlődne, hiszen a vízhiány egyre nagyobb probléma, így az esővízgyűjtés meglehetősen fontos kérdés.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.