Kevés a napsütés, mégis terjed a napelem! Melyik ország ez?

Néhány korábbi cikkünkben már beszámoltunk 1-2 ország 2020-as eredményeiről a napelemes piacot illetően. Most fény derült arra, hogy az Egyesült Királyságban sem tétlenkedtek tavaly, és jelentősen megszaporodott a kisebb-nagyobb napelemrendszerek száma és beépített teljesítménye. 

0 forintos villanyszámla? Az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekkel lehetséges! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Nagy-Britanniában és Észak-Írországban 2020-ban összesen 545 MW-tal bővült a beépített napenergia kapacitás. A tavalyi eredménnyel az Egyesült Királyságban telepített naperőművek összesített teljesítménye elérte a 13,9 GW-ot. Ez elsőre talán nem tűnik kiemelkedő értéknek a napelemes piacon, de figyelembe véve, hogy a szigeteken nem a legideálisabbak a körülmények a napelemek számára mégis tekintélyes. Az újonnan telepített 545 MW-nak 60%-át napelemparkok teszik ki, míg a fennmaradó rész többnyire lakossági, háztartási jellegű kiserőmű volt. Ebből is látszik, hogy a napenergia irány a lakosság is egyre inkább elhivatottabb, írta a pv-magazine.com.

A koronavírus sem vetette vissza lényegesen a beruházásokat és magát a termelést. A tavalyi évben, 2020 májusában például a napenergia szolgáltatta az ország villamos energia szükségletének 11%-át. A közeljövőben az Egyesült Királyságban további 1,6 GWP-es fejlesztést terveznek végrehajtani a Canadian Solar cég segítségével. Ebből is a legnagyobb projektet a Newcastle-i székhelyű Windel Capital magántőke-csoport kívánja végrehajtani, amely megállapodást írt alá a kínai-kanadai gyártóval 1,4 GWp-es bővítésre vonatkozóan. A tervezett beruházással kapcsolatban még sok részlet ismeretlen, viszont az biztos, hogy jelentős mértékben hozzájárul a szigetek energiatermelésének kizöldítéséhez.

Emellett az Anesco nevezetű napelemparkokat fejlesztő cég bejelentette, hogy 100 millió font (113 millió euró) értékben hajt végre 20-50 MW-os (összesen 200 MW-os) napelemes projekteket az Egyesült Királyságban. A szigetország az eddigi eredmények és a már tervezési fázisban lévő napelemes projektek miatt bizakodóan néz a jövőbe. Nagy-Britannia ráadásul 2025-ig az ország összes környezetszennyező szénerőművét le akarja kapcsolni, és az így kieső energiát megújuló energiaforrásokkal kívánja pótolni. 

Ajánlott tartalom

Milyen épületre igényelhető az ingyen napelemes támogatás?

Jelenleg üresen álló házra is kérhető a támogatás? Ha turisztikai célra használom az ingatlant akkor is is pályázhatok a 100 százalékban vissza nem térítendő napelemekre?