Energiahatékonysági intézet: az Otthon melege program társasházi alprogramjában nagyobb támogatási arány kellen.

Kevés az 50%-os támogatás az energiahatékonysági felújításokra

Energiahatékonysági intézet: az Otthon melege program társasházi alprogramjában nagyobb támogatási arány kellen.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) vizsgálata szerint gyakran még az 50 százalékos vissza nem térítendő támogatás is kevés volt a családoknak az elvárt műszaki-energetikai szint költségeinek teljesítéséhez az Otthon melege program társasházi energiahatékonysági alprogramjában – állapította meg a MEHI elemzésében, amelyről szerdán tájékoztatta az MTI-t.

Az intézet partnerei közreműködésével összegyűjtötte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által még 2015 februárjában meghirdetett és menet közben elbírált program társasházi energiahatékonysági alprogramjának tapasztalatait. Arra keresték a választ, hogy mi segítette vagy nehezítette a pályázatok előkészítését és beadását, a szerződések megkötését.

Elemzésük alapján felhívták a figyelmet arra, hogy csak azok a társasházak tudták a pályázati dokumentációt összeállítani és időben beadni, amelyek a pályázattól függetlenül legalább 4-6 hónappal korábban elkezdték az előkészületeket, ugyanis ennek hiányában a társasházak 90 százaléka a pályázati folyamat közben lemorzsolódott. A MEHI szerint a pályázati dokumentációhoz szükséges energetikai tanúsítvány és felújítási koncepció készítése a lakóközösségek számára anyagi megterhelést is jelent, így ezt kevés közösség tudja vállalni.

Kiemelték: gyakran még az 50 százalékos pénzügyi támogatás is kevés volt a családoknak az elvárt műszaki-energetikai szint költségeinek teljesítéséhez. A családi megtakarítások hiánya miatt a támogatások hatékony optimuma a 66-75 százalék között lenne – vélekedett a MEHI.

A lakók hiteltörlesztési korlátait jelentősen megterheli a projektmenedzsment, a pályázatírás, és a külső műszaki ellenőrzés költsége, amelyek nem elszámolható költségek a megvalósítása során. Nagyon komoly felső korlátot jelent a lakóközösségek számára a hitelek havi törlesztőrészlete is: jellemzően ez 8-10 ezer forint között mozog, de sehol sem haladja meg a 20 ezer forintot.

Negatívumként értékelték pályázati ciklus aránytalanságát is, ugyanis az egész folyamatban a legtöbb időt a pályázat bírálata és a támogatási döntés tette ki.

Ajánlott tartalom

Az Anker energiatárolója mindent tud, amire egy otthonnak szüksége lehet

Az Anker új akkumulátora minden egyben megoldás, egy teljesítménymodult, egy akkumulátormodult, egy napelemes invertert és egy energiagazdálkodási rendszert intergrál.