Kevesebb energia is elég a világnak

Az energiahatékonyság növekedésével a világ országai együtt 5,7 ezermilliárd dollárral kevesebbet költöttek energiára az elmúlt 25 évben.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tanulmánya szerint e megtakarítások egyaránt jelentkeztek a kormányoknál, az üzleti életben és a háztartásoknál. A csökkenés hozadékaként kisebb lett az érintett országok energiaimport-igénye, ezzel importfüggése is.

Az eredmények persze világszerte nagy szórással jelentkeztek. Magyarországon például – ahol szintén évről évre zsugorodik az egységnyi GDP előállításához szükséges energia mennyisége – az ezt jelző mutató értéke 2014-ben 80 százalékkal volt rosszabb az uniós átlagnál az Eurostat adatai szerint.

Az IEA kiemeli, hogy 2014-ben globálisan 90 milliárd dollárt fordítottak az épületek energiahatékonyságának javítására. E téren Magyarországon a tavaly májusban elfogadott energiahatékonysági törvény ígér nagy előrelépést, mert ennek egyik eleme éppen a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia (NÉeS) megvalósítása. A törvény szerint az épületek korszerűsítésén túl fel kell mérni és ötévente felül kell vizsgálni, hogy milyen hatékonyságjavulás várható a nagy hatásfokú kapcsolt energiatermeléstől, a hatékony távfűtéstől és távhűtéstől. Fel kell tárni a gáz- és áramhálózatokban, főként a háztartási méretű kiserőművekben rejlő lehetőségeket is. A nagyvállalatoknak négyévente ki kell mutatniuk energetikai veszteségeiket, és intézkedniük kell e veszteség csökkentéséről.

Mindezek eredményeként 2020-ra évi másfél százalékkal, összesen pedig 25 százalékkal kell csökkenteni az ország energiafelhasználását. Korábban Thuróczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta, hogy energiahatékonysági beruházásokra mintegy 500 milliárd forint áll rendelkezésre 2014–2020 között.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.