Kevesebb etanolt, több cukrot termelnek

A nyersolaj árának csökkenése miatt visszaesett az etanoltermelés Brazíliában, az ültetvények tulajdonosai inkább cukrot készítenek a termésből a magasabb profit reményében.

Jelentősen visszaesett az etanoltermelés Brazíliában: az ország déli régióiban, ahol a legtöbb cukornád-ültetvény található, április és augusztus között a korábbi 19 millió liter helyett “csak” 12 millió liter etanolt állítottak elő. A visszaesés annak köszönhető, hogy idén jelentősen csökkentek az olajárak, míg a cukor világpiaci ára viszont jelentősen nőtt, így a termelők inkább újra a cukorgyáraknak adják el a terményt a magasabb profit reményében. A termelés visszaesésében azonban az is közrejátszik, hogy az intenzív művelés közben viszonylag kevés pénzt fektettek be a termelők a cukornád-ültetvényekbe, így a talaj nagy területeken kimerült és elsivatagosodott.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint az elmúlt hónapban a viszonylag kis darabszámokat produkáló Horvátország és Málta után, Dániával holtversenyben a kontinensen a harmadik legnagyobb arányban, 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön a Facebook oldalán.