Kevesebb helyen ellenőrzik a parlagfűirtást Szolnokon

A Szolnok térséget sújtó ár-, illetve belvizes elöntések miatt várhatóan a tavalyinál kisebb mezőgazdasági területen ellenőrzik idén a parlagfű-mentesítést a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának munkatársai – közölte csütörtökön a szervezet vezetője az MTI-vel .

Jordán László közölte: a szakhatóságok a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által nemrégiben kiadott iránymutatás szerint járnak el, azaz a veszélyes gyomnövény elleni védekezés ellenőrzésekor elsősorban a művelés alatt nem álló területekre és a tarlókra összpontosítanak. Egyszersmind tekintettel lesznek azokra a gazdálkodókra, akik a területüket sújtó ár-, illetve belvíz miatt nem tudták lekaszálni az allergizáló pollent termelő gyomnövényt.
“Nem célunk az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása miatt kárt szenvedett földtulajdonosok életének további nehezítése” – fogalmazott a vezető.

Hozzátette: a türelmi idő azonban természetesen véges. Kizárólag a vis maior helyzetben lévő területekre vonatkozik és addig tart, amíg a víz levonulását és a talaj felszáradását követően ezeken a vidékeken nem rendeződnek a közlekedési viszonyok.
Az igazgató tájékoztatása szerint a helyi növény- és talajvédelmi igazgatóság “parlagfű-kommandóját” mindössze öt felügyelő és egy osztályvezető alkotja, ráadásul a Közép-Tisza vidékén jelenleg is 10 ezer hektárt jóval meghaladó terület áll víz alatt. Így a 2010-es ellenőrzések gyakorisága, a górcső alá vett mezőgazdasági termelők száma és a megvizsgált szántóterületek nagysága várhatóan számottevően alatta marad a 2009. év hasonló mutatóinak – vélekedett     A parlagfű első kötelező kaszálásának határideje június 30-án járt le, július 1-től a földhivatalok mellett a növény- és talajvédelmi hatóság és a jegyzők is ellenőrizhetik a kül- és a belterületek fertőzöttségét.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.