Az Antarktisz-egyezmény részesei elfogadták az Egyesült Államok javaslatát, hogy a sarkvidék törékeny ökoszisztémájának megvédése érdekében korlátozzák az Antarktiszra érkező turisták számát.

Kevesebb turistát engednek az Antarktiszra

Az Antarktisz-egyezmény részesei elfogadták az Egyesült Államok javaslatát, hogy a sarkvidék törékeny ökoszisztémájának megvédése érdekében korlátozzák az Antarktiszra érkező turisták számát.

A kezdeményezést Hillary Clinton amerikai külügyminiszter terjesztette a Baltimore-ban ülésező, ötven éve működő Antarktisz-egyezmény tagországai elé. A 28 résztvevő megegyezett abban, hogy törvénytervezet dolgoznak ki a déli sarkra látogató turisták egyre növekvő áradatának kordába szorítására. Míg tizenhat éve csak 6700-an, addig az utóbbi szezonban összesen már 45 000-en látogattak a Déli-sarkvidékre.

A korlátozás nem von maga után büntető intézkedéseket, de kötelezi az aláíró tagokat, hogy akadályozzák meg az ötszáznál több utast szállító hajók kikötését a sarkvidéken, illetve, hogy egy időben csak száz turista partra szállását engedélyezzék.

Egy másik döntést is elfogadtak a találkozón: ennek értelmében a régióban közlekedő vízi járművek számára biztonsági kódot tesznek kötelezővé. Ugyanis ebben az évadban már két utasszállító hajó is zátonyra futott a területen, hivatalos feljegyzések szerint pedig sok olyan egyéb baleset is történt, amely jelentős mértékben fenyegethette volna a környezetet.

Az elfogadott javaslatok akkor emelkednek törvényerőre, ha azokat mindegyik aláíró ország ratifikálja. Az Antarktisz-egyezmény, amelyhez Magyarország 1984-ben csatlakozott, lehetővé teszi, hogy az aláíró országok a földrész területén kutatóállomást létesítsenek, feltéve, hogy betartják a környezetvédelmi előírásokat. Fontos célkitűzés a sarkvidék élővilágának megőrzése: ez a terület számos különleges pingvinfaj, fókák és bálnák táplálkozási helye és otthona.

Ajánlott tartalom

Horvátországban találhatóak Európa legtisztább természetes fürdővizei

Horvátország rendelkezik Európa legtisztább természetes fürdővizeivel az Európai Bizottság (EB) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) idei vizsgálata szerint - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség az MTI-t csütörtökön.