A Duna németországi szakaszán kivitelezett GLOWA projekt legfontosabb megállapítása szerint a Duna vízellátása a következő évtizedekben akár 30%-kal csökkenhet, elsősorban az éghajlat szárazodása miatt.

Kevesebb víz lesz a Dunában 50 év múlva

A Duna németországi szakaszán kivitelezett GLOWA projekt legfontosabb megállapítása szerint a Duna vízellátása a következő évtizedekben akár 30%-kal csökkenhet, elsősorban az éghajlat szárazodása miatt.

Ez nem csak Bajorországban fog jelentős változásokat előidézni, hanem a Duna alsó szakaszán, így Magyarországon is.

A Duna felső szakaszán a klímaváltozás hatásai szoros összefüggésben vannak a folyók vízellátásával. A Duna vízállásának hosszú távú változása elsősorban az Alpok állandó hótakarójának csökkenése miatt lesz érezhető, de a természetes növénytakaró átalakulása és a mezőgazdasági termelés változása is befolyásolja a felszíni vizek lefolyását. Mindezek a hatások a szokatlan kisvizes időszakokban és a mostanihoz hasonló, jelentős árvizekben mutatkoznak meg már napjainkban is. Annak érdekében, hogy az ebből fakadó jövőbeni változásokra és a vízkészletek ésszerű felhasználására felkészüljünk, az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés hatásainak felmérésére van szükség.

A GLOWA projekt a Duna németországi szakaszának hegy- és dombvidéki vízgyűjtőterületén mérte fel ezeket a hatásokat. A Dunának ez a részvízgyűjtője 11 millió ember lakhelye, és a néhány száz méteres dombságoktól a 3000 méteres hegycsúcsokig vezeti le a vizet. A közlekedés, a turizmus, az öntözés, az energiatermelés és az ipari vízfelhasználás igényeit kell itt összehangolni, ami mutatja a vízigények összetett természetvédelmi, szociális és gazdasági jellegét.

A projekt során a különböző éghajlat-változási modellek adatsorait felhasználva elsősorban arra kerestek választ a szakemberek, hogy milyen mértékben fog változni a folyó átlagos vízellátása, és milyenek lesznek a vízhozamok aszályos évszakokban.
A Duna vízállására számos összetevő van jelentős hatással: a klímaváltozási modellek szerint a vizsgált területen a következő 50 évben a csapadék 3,5-16,5 %-kal fog csökkeni, a középhőmérséklet emelkedése elérheti a 3 °C-ot, a párolgás pedig 10-25 %-kal is nőhet. Az előrejelzések szerint az Alpok hótakarója is jelentősen csökkenni fog a jövőben, ami eddig a vízfolyások állandó forrása volt.
Ezek a hatások tovább csökkentik a vízi áruszállítás adottságait, és a vízre épülő energiatermelésben is komoly nehézségeket okozhatnak. Várhatóan sokkal több lesz a kisvizes időszak, amikor a hajók csak mélységi korlátozásokkal közlekedhetnek, a folyóvizek egyre magasabb hőmérséklete korlátozni fogja a vízzel hűtött hőerőművek kapacitását, és akár 10-15 %-kal csökkentheti a vízenergia-termelést.

A mezőgazdaságra és a turizmusra gyakorolt hatások mellett fontos kiemelni, hogy a Duna bajorországi szakaszán előre jelzett változások hatványozottan jelentkezhetnek a Duna középső és alsó szakaszán: a Duna vízhozama várhatóan 5-35 %-kal fog csökkeni, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 1450 m?/s átlagos vízhozam helyett 1000-1300 m?/s lesz a Duna németországi szakaszát elhagyó vízhozam. Ez Magyarországon, Budapestnél azt jelenti, hogy 2200 m?/s vízhozam helyett 1500-2100 m?/s lesz az átlag.

A projekt fontos eleme a ‘Danubia’ névre hallgató döntéstámogató rendszer kifejlesztése, ami ötvözi a természettudományok, valamint a társadalom- és gazdaságtudományok tapasztalatait és eszközeit. A fenntartható vízgazdálkodás módszerének kifejlesztésében a tudományos munkatársak mellett 150 érdekcsoport vesz részt. A széles körű vizsgálatra azért van szükség, hogy a klímaváltozás, a népességváltozás, az életmód és a földhasználat várható jövőbeni változásait egy rendszerben lehessen modellezni. A projekt végére, 2010 októberére a ‘Danubia’ mindenki számára elérhető lesz, de főleg a döntéshozóknak lesz jó eszköz.

A modell előrejelzései nagyon fontos összefüggésekre figyelmeztetnek, de a vízgazdálkodás, a tájhasználat átalakításával a társadalom felkészülhet a változásokra. A GLOWA projekt jól szemlélteti, hogy miért van szükség a folyókat érintő infrastrukturális beruházások, például a dunai hajózás fejlesztésének alapos átgondolására. A közlekedési szektor hiába törekszik arra, hogy minél mélyebb és szélesebb legyen a hajóút, ha az előrejelzések markánsan csökkenő vízhozamokra figyelmeztetnek. A várható változások jól szemléltetik, hogy a hajóút szélesítése és mélyítése a legkevésbé hatékony beavatkozás. A hajózás kiegészítő infrastruktúrájának fejlesztése, mint a kikötők, a hajópark, a navigációs és vízállás-előrejelző rendszerek fejlesztése sokkal inkább előremutató lenne. A németországi döntés-előkészítő rendszer a hazai döntéshozók számára is hasznos lehet, és felhívja a figyelmet arra, hogy a különböző szakmák alapos együttműködésére van szükség, ha Magyarország is fel akar készülni ezekre a változásokra.

Ajánlott tartalom

Kisiklott és kigyulladt egy etanolt szállító vonat az Egyesült Államok északi részén, kitelepítést rendeltek el

Kisiklott és kigyulladt egy vasúti szerelvény közel két tucat kocsija csütörtökön hajnalban az egyesült államokbeli Minnesota államban, a baleset miatt egy kistelepülés lakóit kitelepítették.