Kevesebbet fogyaszt a passzív wifi

Tízezerszer kisebb fogyasztás mellett valósítható meg az adatátvitel a normál WiFihez képest – ezt kínálja a passzív WiFi, amelyet a Washingtoni Egyetem mérnökei fejlesztettek ki.

A WiFi habár sokféle eszközben megtalálható, az adatátvitelhez magas fogyasztás társul. Ez leginkább kisméretű mobileszközöknél, viselhető eszközöknél és az IoT termékeknél jelent komoly problémát, hiszen jelentősen befolyásolja az akkumulátor töltöttségi szintjét.

Kevesebb energiával

A kutatók a WiFi vezérlők fogyasztásának csökkentését tűzték ki célul. Arra jutottak, érdemes lenne megvizsgálni, működhet-e a rendszer, ha csak egy adó-vevő szerepel a kommunikációban, az eszközök pedig csak passzív módon dolgoznak, vagyis a visszavert WiFi hullámokba ágyazott csomagokkal, külön analóg rádiófrekvenciás részegység nélkül kommunikálnak. Ebben az esetben az analóg RF egységet egy elektromos hálózatból táplált eszköz tartalmazza – például egy router –, melynek a fogyasztása nem olyan mérvadó, mint a mobiltelefonoké. Ezzel az új technológiával jelenleg maximum 802.11b sebességosztályú kommunikáció biztosítására van lehetőség, azaz 11 Mbps-os vezeték nélküli sávszélesség érhető el, cserébe viszont jelentősen csökken a passzív módon üzemelő WiFi vezérlő fogyasztása: a normál megoldásokhoz képest tízezrednyire. 1 Mbps-os sávszélesség esetén 14,48 µW, 11 Mbps-os sávszélesség esetén pedig 49,28 µW fogyasztásról tesznek említést a kutatók. Ez a maximum 11 Mbps-os adatátviteli sávszélesség nagyjából 30 méteres hatótávolságon belül működik.

Hagyományos helyzetben mind a routernél, mind pedig az adott mobileszköznél van egy zseblámpa – ez a digitális és analóg egységgel ellátott WiFi vezérlő –, amelyek villogva kommunikálnak egymással, ez jelenti az adatcsomagot. A passzív WiFi esetében a zseblámpa már csak a routernél van meg, a mobileszköz pedig csak egy tükröt kap, amelynek mozgatásával torzítva verheti vissza a felé érkező jelet, így adatcsomagokat sugározhat vissza – jelen esetben ez a digitális vezérlő.

A kutatók a prototípus rendszerekben két darab FPGA-t használtak, amelyek rettentő alacsony fogyasztás mellett biztosítottak hozzáférési pontot, erre pedig hagyományos WiFi vezérlővel ellátott eszközök is csatlakozhattak. A későbbiekben ezt a fejlesztést már okostelefonokba, tabletekbe és egyéb eszközökbe is be lehet majd építeni, és a routerek is felkészíthetőek lesznek a passzív WiFi támogatására.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Milyen ablakot válasszunk? Nyílászáró-kisokos!

A megfelelő nyílászáró kiválasztása otthonunkba számos tényezőtől függ, és legtöbbünk életében legalább egyszer szembesül ezzel a döntéssel. Az ablakok nem csupán esztétikai szerepet töltenek be, hanem komoly hatással vannak mindennapunk kényelmére, energiahatékonyságára és hosszú távú értékére is.