Kevesen képesek helyesen kiejteni az izlandi vulkán nevét

Kevesen képesek kiejteni Eyjafjallajökull izlandi tűzhányó nevét, amely oly sok bonyodalmat okoz világszerte a légi forgalomban.

Erre a következtetésre jutott az austini székhelyű Global Language Monitor (GLM/globális nyelvfigyelő) szervezet, amely világszerte a nyelvhasználat trendjeit vizsgálja – olvasható a UPI honlapján.
A vulkánról kétmillió Google-szócikk tesz említést, ennek ellenére a GLM becslése szerint mindössze 320 ezerre tehető azoknak a száma, akik képesek helyesen kiejteni az Eyjafjallajökull nevet. Döntő többségűk izlandi lakos.
Paul J.J.Payack, a GLM elnöke és vezető nyelvelemzője szerint nagyon valószínűtlen, hogy a vulkán neve a közeljövőben bekerülne az angolszótárakba.
“A szótárak általában a beszélt és az írott nyelv szókincsét tartalmazzák” – magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy nagyon kevés olyan szó, kifejezés van, amely kétmilliószor szerepelne nyomtatásban, de oly keveseknek sikerülne kiejteni azokat.

Ajánlott tartalom

Októberig díjmentesen szállíthatók a kerékpárok hétvégente a BKK járatain és a HÉV-en

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a MÁV-HÉV Zrt. meghosszabbítja októberig a hétvégi díjmentes kerékpárszállítást az arra alkalmas járműveken az aktuális járványhelyzet, valamint a tavasztól megnövekedő biciklis forgalom miatt.