Kezdje a januárt rezsicsökkentéssel, mutatunk pár tippet hozzá

2023-as év is az energiaválságról fog szólni, íme néhány tipp a rezsicsökkentéséhez.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Tavaly augusztus 1-től 210 kilowattóra per hó, éves szinten 2523 kilowattóra áramfogyasztásig, gáz esetében 144 köbméter per hó, éves szinten 1729 köbméterig jár csak a támogatás. Aki ezt túllépi, extra fogyasztását piaci áron kell megfizetnie. Ezt követően valószínűleg sokan az energia-megtakarítás mellett fognak dönteni, hogy pénzt spóroljanak. Nekik segít a Portfolio, amely különböző tippeket gyűjtött össze. A cikk szerint a töltők használatára érdemes odafigyelni, azokat nem kell éjjel-nappal bedugva tartani. Az áramfogyasztás szempontjából az is fontos, hogy a hűtőt ne tartsuk sokáig nyitva, a beáramló meleg kompenzációja ugyanis sok áramot fogyaszt. Segít továbbá, ha nem tesszük hőforrás, például sütő közelébe a gépet, a hátulján lévő kondenzátorrács pedig kellően szellőzni tud A fagyasztó esetében az elhasznált energia akkor nő, ha a frizsider üres, éppen ezért nem árt feltölteni.

A légkondicionáló használatát megfelelő árnyékolással mérsékelhetjük, ilyenkor persze arra is ügyelni kell, hogy az árnyékolással ne a világítás szükségességét fokozzuk. A LED lámpák használatával tovább mérsékelhetjük az áramfogyasztást, a tévét és számítógépet pedig tényleg csak akkor tartsuk bekapcsolva, amikor valóban használjuk.

Ami a gázt illeti: nagyon oda kell figyelni, hogy mikor fűtünk, feleslegesen ne menjenek a radiátorok. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy szervezetünk télen hozzá tud szokni a hideghez, ami szintén segítheti a takarékosságot. 18-20 Celsius-fokon például rengeteg energiát spórolhatunk meg – a fázósaknak persze nem árt vastag zoknit, pulóvert hordania ilyenkor.

A gáz esetében a vízhasználatra is szükséges odafigyelni, a zuhanyzásokat könnyedén le lehet rövidíteni, főzésnél pedig jó, ha egy vízforralóval eleve forrásban lévő vizet teszünk az edényekbe. Noha pénzráfordítással jár, hamar megtérülnek az energiahatékonyságot fokozó projektek. Ilyen többek között a gázkészülékek karbantartása, a szigetelés vagy az alternatív energiaforrások használata.

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.