Kezdjük magunkon a spórolást!

Ha takarékoskodni akarunk az irodánk rezsiköltségein, nem kell azonnal a legmodernebb felszerelést megvásárolnunk, vagy drága beruházásokat végrehajtanunk. Kezdetnek megteszi, ha a szokásainkon változtatunk. Ha ügyelünk a klímára, a fűtésre és arra, hogy ne hagyjuk bekapcsolva az irodai eszközöket, évente százezreket spórolhatunk.

Nincs olyan cég Magyarországon, amely nem akar megtakarítani a rezsiköltségeken. Ám sokan visszariadnak attól, hogy növeljék energiahatékonyságukat, amikor szembekerülnek az új berendezések, a szükséges felújítások költségeivel vagy a szolgáltatóváltással járó hercehurcával. Pedig éppen a legegyszerűbb és legolcsóbb formában érdemes elkezdeni a spórolást: változtassunk saját magunkon, a szokásainkon. Nem kevés az így megtakarítható összeg: szakértők becslése szerint tudatos fogyasztással a felhasznált energia 8-10 százaléka megspórolható, ami egy átlagos fogyasztású kkv-nál (40 négyzetméteres irodában) éves szinten 200–300 ezer forintnyi megtakarítást jelent.

Kapcsoljunk ki!

Ha az irodában valaki hosszabb időn keresztül nem dolgozik a számítógépén, távolléte idejére kapcsolja ki azt. Az irodában lévő hosszabbítókat se felejtsük el lekapcsolni, lekapcsoltatni a munkaidő végén. Rövidebb dokumentumokat nyomtatás nélkül, gépről olvasva tanulmányozzunk, a fontosabb, illetve hosszabb dokumentumokat interneten keresztül továbbítsuk a kollégáknak, és ne papíron. A nyomtatás ugyanis nemcsak nyomtatópapírt „eszik”, hanem tetemes mennyiségű áramot is.

A mobiltelefonokat ne töltsük indokolatlanul sok ideig, töltőjüket ne hagyjuk a konnektorban. A fénymásolót és egyéb hozzá hasonló irodatechnikai eszközöket, amikor nem használjuk, kapcsoljuk készenléti állapotba, a nap végén pedig kapcsoljuk le! A készülékek készenléti üzemmódban ugyanis folyamatosan használják az energiát: ez teszi ki a villamosenergia-számlánk mintegy 10 százalékát globálisan, a nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) becslése szerint. Tanulmányukból kiderül, hogy a világ szórakoztató és irodai elektromos készülékei évente 864 millió kilowattórát fogyasztanak standby állapotban is, ami körülbelül 250 ezer család éves villamosenergia-igényének felel meg, és a teljes szén-dioxid-kibocsátás mintegy egy százalékát teszi ki.

Fűtés-hűtés: csak ésszel!

Sok esetben már a mérési adatokra alapozott tájékoztató anyag is hatásos eszköz a cégvezetés kezében, amennyiben annak alapján retorziókat helyez kilátásba a pazarló dolgozók megregulázására.

Akármilyen olcsón vásároljuk az energiát, mit sem ér a megtakarítás, ha a radiátorral az utcát fűtjük, a légkondicionálás pedig 10 fokra hűti az üres irodát a nyári hétvégéken. Ezért érdemes ügyelni arra, hogy okosan használjuk a klímaberendezéseket: nyáron csak néhány fokkal legyen hűvösebb az irodában a kinti hőmérsékletnél, ha csak lehet, inkább szellőztessünk, teremtsünk kereszthuzatot. Amikor viszont a klíma működik, zárjuk el az összes olyan rést, amelyen keresztül a külső meleg levegő a klimatizált helyiségbe juthat. Húzzuk el a függönyt, vagy engedjük le a redőnyt azokon az ablakokon, melyeket a nap közvetlenül süt. Sokan éjszakára is bekapcsolva hagyják a klímát, ilyenkor célszerű időzített kikapcsolásra állítani a készüléket. Tartsuk tisztán a légszűrőket, és minden tavasszal végeztessünk karbantartást a klímaberendezésen!

Télen viszont csavarjuk le a fűtést, ha elhagytuk az irodát, 18 Celsius-fok bőségesen elég ahhoz, hogy a helyiség ne váljon jégveremmé másnap reggelre. Viszont teljesen sem szabad leállítani, mert a nagyon lehűlt helyiségek temperálása sok időt és energiát vesz igénybe. Ugyanígy sok energiát igényel a hosszú ideig tartó szellőztetéssel lehűtött helyiségek újrafűtése is, ezért rövid ideig, szélesre tárt ablakokkal szellőztessünk – hogy a falak ne hűljenek ki –, a fűtést pedig közben állítsuk minimumra. Ne takarjuk el, vagy fedjük le a fűtőtestet, mert így romlik a hősugárzás és a hőáramlás. A radiátorokra, konvektorokra rakódott szennyeződés miatt több energia kell a fűtéshez, ezért ügyeljünk arra, hogy a fűtőtestek mindig tiszták legyenek! Párologtassunk rendszeresen, mivel a párás levegőben melegebbnek érezzük az adott hőmérsékletet. Már néhány fok is számít: minden egy Celsius-fok hőmérséklet-csökkentés hozzávetőleg öt százalék fűtőenergia-megtakarítást eredményez.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A sivatagban üzemel a világ legnagyobb napelemfarmja

2 milliárd amerikai dollárból készült el a világ jelenleg legnagyobb napelemparkja.