Ki fogja felszerelni a napelmet a tetőmre 10 év múlva?

Átalakulóban a munkaerőpiac és ez a napelemszerelőknek kedvezhet.

Nagy változáson fog átmenni a munkaerőpiac egy évtized alatt, bizonyos szakmák iránt nagyon megnő majd a kereslet, míg mások eltűnőfélben lesznek. Ez főleg a gazdaság szinte minden ágazatára kiterjedő robotizálás, illetve a mesterséges intelligencia alkalmazásának lesz a következménye. A munkaerőpiaci statisztikákkal foglalkozó amerikai hivatal, a U.S. Bureau of Labor Statistics tanulmánya szerint 2030-ban 68 százalékkal több szélturbina technikusra lesz szükség, mint jelenleg. A megújuló energiaforrások növekvő mértékű felhasználása miatt nőni fog a napelemek felszerelésével foglalkozó szakemberek iránti igény is, 52 százalékkal. A tanulmány szerzői szerint két területen várható még a kereslet nagymértékű növekedése, ezek az informatika és az egészségügy. Adatbiztonsági szakemberekből 33, adatbázis kezelőkből 31, programozókból pedig 27 százalékkal többre lesz szükség az évtized végén.

Az egészségügy területén még erősebb lesz a pozitív konjunktúra: az ápolónők iránti kereslet 52 százalékkal nő, a fizioterápia terén 35, az egészségügyi menedzsment területén pedig 32,5 százalékos növekedést jósolnak. Az elmúlt másfél év történéseinek a fényében eléggé fenyegetőnek tűnik, hogy a tanulmány szerint járványügyi szakemberek is többre lesz szükség, a jelenleginél közel 30 százalékkal. Logopédusnak és állatidomárnak is érdemes tanulni, mindkét foglalkozás művelői iránt 28 százalékot meghaladó mértékben nő majd az igény, írta a maszol.ro.

A gépíró és a parkolóőr ellenben az eltűnésre ítélt foglalkozások közétartozik, az irántuk való kereslet 36, illetve 35 százalékkal csökken 2030-ig. A szabók, az órások, az újságárusok, az adatbevivők és a cipészek kilátásai sem túl fényesek, a munkájuk iránti igény 30-22 százalék közti arányban esik vissza. Az atomerőműveknél dolgozó szakemberek egy része is jól tenné, ha átképezné magát, számukra mintegy harmadával szűkül majd a munkaerőpiac. A tanulmányból kiderül, hogy nagyobb veszélyben vannak a rosszabbul fizetett munkák.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki az erkélyre telepítene napelemet!

Néhány százezer forintból telepíthetünk napelemeket, akár az erkélyünkre.