Ki kaphat zöld rendszámot a motorjára?

Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A közlemény szerint a zöld rendszámú motorok száma – a motoros szezonkezdetnek is betudhatóan – csak az elmúlt egy hónapban hússzal nőtt. A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel. E környezetterhelés érdemben csökkenthető a járműállomány korszerűsítésével, fiatalításával. A tiszta és csendes járművek elterjedése az anyagi ösztönzők mellett szabályozási és szemléletformálási eszközökkel is támogatandó – olvasható a közleményben. A kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárok környezetkímélővé besorolását műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzemben tartók. A környezetkímélőként bejegyzett motorkerékpárok első forgalomba helyezésük során világoszöld alapszínű hatósági jelzést kapnak. A rendelkezés tavaly nyári bevezetése előtt a becslések szerint mintegy 150 elektromos hajtású kétkerekű motort használhattak hazánkban – közölte az ITM.

A környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell regisztrációs adót, gépjárműadót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni. Az elektromos motorosok tehát mentesülnek a járművek korától és műszaki jellemzőitől függő adóterhek alól, ezzel több tízezer forintot takaríthatnak meg. A klímabarát közlekedés térnyerése az elmúlt időszakban látványosan felgyorsult Magyarországon. Tavaly év eleje óta közel 28 ezerről majdnem 48 ezerre nőtt a zöld rendszámos autók száma, mintegy felük tisztán elektromos. Az ITM szerint további élénkülést hozhat, hogy az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) közelmúltban odaítélt pályázati forrásaiból sokszorosára bővül a hazai ultragyors töltőhálózat.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.