Ki nem találná, ki vett két magyar erőművet

Hosszú jogi perpatvar után pont került két kelet-magyarországi erőmű eladására. Az ukrán-orosz vevők végül 604 millió forintért vették meg az évek óta leállított berentei és a tiszapalkonyai telepet. Azt még nem tudni, hogy újraindítják vagy szétszerelik az erőműveket.

Négy évvel a felszámolás megkezdése után végre lezárult a berentei és a tiszapalkonyai erőmű ügye. A Debreceni Ítélőtábla immár jogerős végzése értelmében az FMG-BUD konzorciumé lett a két – immár évek óta nem működő – erőmű. Ez egyben azt is jelenti, hogy az arab háttérrel rendelkező vesztes Duna Electric Hungary Kft. hiába kínált állítólag kétszer annyit, mint a nyertes pályázó, alaki-formai okok miatt a felszámoló BIS Csődgondnok és Tanácsadó Kft. kizárta őket.

Amint arról már több alkalommal beszámoltunk az erőműveket hat alkalommal sikertelenül hirdette meg a felszámoló, de a hetedik kísérletre már érvényes ajánlatot adott be az ukrán befektetői háttérrel rendelkedő FMG-BUD Kft., amely az AES Borsodi Energetikai Termelő és Szolgáltató Kft. -ért – ennek része a két erőmű – 604 millió forintot ajánlott. Ezt még tavasszal, az adásvételi szerződés április 17-i megkötését követően át is utalták a felszámoló cégnek.

A Duna Electric pályázatát a felszámoló azért nem vette figyelembe – s így ki sem nyitotta – mert a pályázati borítékot kilenc helyen lebélyegezték, így az alaki okok miatt nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak. Érdekesség viszont, hogy a vesztes cég szerint erre a felszámoló egyik munkatársa szólította fel őket – de ez a most zárult bírósági eljárásban nem nyert bizonyítást.

Az Ítélőtábla a vesztes cég azon kérelmét is elutasította, hogy a bíróság nyissa fel pályázatukat és/vagy kötelezze a felszámolót egy új felszámolási pályázat kiírására. Így azonban továbbra sem egyértelmű, hogy az arab hátterű cég – amely a csődbe ment kapuvári húsüzemre is pályázott, de az üzemért végül nem fizetett – tényleg 1,2 milliárd forintot kínált volna a két erőműért.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.