Kiállítás a légszennyezésről

Az egészséget erősen károsító részecskeszennyezés veszélyeiről lehetséges megoldásokról nyílik kiállítás a Budapest VI. kerületi Eötvös10 Kultúrházban.

A kiállítást rendező Levegő Munkacsoport a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjának fontosságát mutatja be az önkormányzati képviselőknek és minden érdeklődőnek. A kiállítást 2013. január 14-én 16 órakor Simonffy Márta alpolgármester és Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese nyitja meg. A kiállítás megrendezését a VI. kerületi Önkormányzat támogatja annak érdekében, hogy a helyi lakosság képet kapjon arról, milyen sokrétű feladat a szállópor-szennyezés visszaszorítása, és a lakosság mit tehet ennek érdekében. Ilyen lehetőség a tömegközlekedés és kerékpár használata az egyéni gépjármű-közlekedés helyett, valamint az energiafelhasználás csökkentése az épületekben. A magas energiaárak ellenére pazarló energiafelhasználást a szigetelések és a fűtőberendezések korszerűsítésével, az időjárástól függő, a túlfűtést elkerülő szabályozással lehet elérni.

Magyarországon évente 16 000 ember veszti idő előtt az életét a levegő részecskeszennyezése (PM10) következtében. Több mint 10 millió napot töltünk évente betegen a finom porként belélegzett különféle káros anyagok miatt. A rendkívül apró méretű szemcsék elsősorban a közlekedés – mindenekelőtt a dízeljárművek –, a fűtés és az ipari tevékenységek következtében kerülnek a levegőbe. A részecskeszennyezés – amit szálló pornak is szoktak nevezni – felelőssé tehető többek között szív- és érrendszeri, légúti, illetve daganatos megbetegedésekért. A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett, mint a felnőtteké. Azonban érzékenyek a részecskék hatásaira az idősek, a tüdő- és szívbetegek is. Régóta ismert, hogy ha már kora gyermekkorban bekerülnek a szervezetebe ezek a részecskék, akkor az felnőtt korban súlyos, nemegyszer visszafordíthatatlan betegségekhez vezethet.

A kormány 2011-ben programot fogadott el a PM10-szennyezés csökkentésére, amely szinte minden olyan intézkedést tartalmaz, amelyek bevezetését a Levegő Munkacsoport már évtizedek óta szorgalmazza. Példák sora bizonyítja, hogy a kiállításon is bemutatott intézkedések viszonylag rövid idő alatt jelentős javulást eredményezhetnek. 2013-at az EU a Levegő Évének nyilvánította. Ez is mutatja, hogy mennyire fontos a levegő jó minősége, de azt is jelzi, hogy e téren még rengeteg teendőnk van. A válság hatására érezhetően csökkent a gépkocsik futásteljesítménye, és ezáltal a levegő minősége is javult. Érdemes megismerkednünk a levegő minőségét leginkább rontó szennyezésekkel és a szennyezések elkerülésének lehetőségeivel, hogy hosszú távon javuljon a levegő minősége. Ezt szolgálja az Eötvös10-ben február közepéig nyitva tartó kiállítás. A szervezők szeretettel várják nemcsak az egészséget fontosnak tartó felnőtt lakosságot, hanem a tanulóifjúságot is. Előzetes időpontegyeztetés alapján a Levegő Munkacsoport szakértői a helyszínen (Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, Budapest, VI. kerület Eötvös u. 10. I. emeleti Galéria) interaktív foglalkozásokat tartanak az iskoláknak.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.