Kiállítás bemutató „A klímaváltozás kihívásai” címmel

Az ENSZ Párizsi Klímacsúcs nyitónapján mutatták be a Pest megyei Szigetmonostoron a „klímakiállítást”.

Az éghajlatváltozás hatását, jelentőségét és lehetséges tennivalóink széles skáláját ismerteti azon kiállítás, amely bemutatása a Párizsi Klímacsúcs megkezdésével egyidejűleg történt Szigetmonostoron a hét elején.

A tárlat témájának ötletadója és szervezője, az Outdoor Mission Kft., Szigetmonostor Önkormányzatával közösen valósította meg az ismeretterjesztés ilyen formájába illesztett alkotások létrehozását.

Az esemény megnyitásának keretében Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere, elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a környezet megóvására, annál is inkább, mert otthonuk fokozottan ki van téve ezen hatásoknak. A község fejlődési lehetőségeit a klímatudatos fejlesztésekben látja és a Szentendrei-sziget többi településével együttgondolkodva egy öko-sziget megvalósítását tűzték ki célul. Ennek kapcsán ismertette a Klímapark projektet és az annak keretében történt beruházásokat (pl.: elektronos busz vásárlása, tanösvény létrehozása, vagy a klímakiállítás létrehozása). Reményét fejezte ki, hogy az általuk kiépített modell bárhol mintául szolgálhat a klímatudatos fejlesztésekre.

Emellett Lőrinczi István az Outdoor Mission Kft. ügyvezetőjét és az Ökológiai Művelődés Alapítvány elnökét hallhattuk: “Talán többeknek ismerős a kolibri meséje, amikor az égő dzsungel oltásában egyedüli lakóként vesz részt. Ha a tüzet nem is tudja eloltani, legalább példaértékű a cselekedete. Kolibriként bizakodva figyeljük a következő napok párizsi eseményeit…”

-

Majd Bódi Balázs ökológus tartott előadást a globális környezeti problémákról és bemutatta “A klímaváltozás kihívásai” című tárlatot. A szakember szerint az éghajlatváltozás a mi felelősségünk. Az átlaghőmérsékletet tekintve már néhány fokos eltérés is óriási változásokat eredményez (pl.: tavaszi virágzás ideje, költöző madarak viselkedése, hó- és jégolvadás stb.) olyannyira, hogy akár életre alkalmatlanná teheti környezetünket.  Felhívta a figyelmet a klímakatasztrófák kiszámíthatatlanságára és hirtelen történő bekövetkezésére, valamint a „klímamenekültek” vándorlásának okaira:

-

„Idén nyáron két hír tartotta lázban a magyar médiát, az özönvízszerű esőzések és a hazánkat is érintő menekülthullám. Talán nem is gondolnánk, hogy mindkettő erős összefüggésben van az éghajlatváltozással. A küszöbén állunk annak,  hogy a számunkra ismert világ megmaradhat-e vagy egészen másra kell berendezkednünk. Ez azon is múlik, hogy miként határoznak idén az ENSZ Párizsi Klímacsúcson.”

Az Outdoor Mission időről időre a Köztársasági Elnöki Hivatallal együttműködésben és alkalmanként Áder János köztársasági elnök védnökletével szervezi rendezvényeit, hiszen az Ökológiai Művelődés fő célkitűzése a fenntarthatósággal, környezetvédelemmel, humánökológiával kapcsolatos ismeretek terjesztése, ezen keresztül egyfajta szemléletformálás, amely nemzeti szinten fontos ügyünk. Ennek kapcsán a kiállítás a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elvre épül, amelyek tematikája négy részből tevődik össze:

A klímaváltozás helye a környezeti problémák rendszerében

A klímaváltozás okai és következményei

A klímavédelem lokális üzenetei

Az alternatív energiatermelés bemutatása

Az egyes részek a témák közti összefüggésekre is felhívják a figyelmet, rendszerben mutatva be a problémákat.

A rendezvény szünetében a vendégek helyi termékekből készített finomságokat kóstolhattak, mint például kecskemájpástétomot, padlizsán- és egyéb zölségkrémeket, szilvalekváros hókiflit és házi szörpöket.

A kiállítás kerámia tárgyait Boros Hajnal és Szabó Kata keramikus művészek készítették egy ősi japán technikával, a rakuval. Ennek során a tűz, a víz, és a levegő együttesen hozza létre azt a gazdag felületi hatást, amelyet a kiszámíthatatlan változások és mikrorepedések tovább gazdagítanak.

-

Az Outdoor Mission Kft. következő nagy környezetvédelmi eseménye a Szigetmonostori Faluházban a Víz Világnapja alkalmából jövő év márciusában kerül megrendezésre.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.