Kicsi lehet a föld a repcének

Az elmúlt időben számos tanulmány látott napvilágot a bioüzemanyag hasznosságáról, illetve feleslegességéről. Hozzáértők és magukat hozzáértőnek valló emberek is elmondták, leírták véleményüket.

A tisztánlátás érdekében, mi azonban egy igazán hozzáértő ember, egy vegyészmérnök véleményét kértük ki, aki előre leszögezte, ő nem teszi le voksát egyik oldal mellett sem, de műszaki, kémiai, társadalmi és elméleti kérdésekben szívesen kifejti a véleményét. „Műszakilag megoldott a bioüzemanyagok gyártása, mégis számos kérdést vet fel. Ami tény, hogy a gázolajat bizonyos esetekben helyettesítheti az aranyrepcéből előállított üzemanyag (biodízel).

 

Ugyanakkor az aranyrepce ilyen célú felhasználása nem feltétlenül jelent konkurenciát az élelmiszeriparnak, hiszen nem minden fajta – biodízel előállításra használható – repceolaj alkalmas élelmiszeripari célra is” – mondta Jánosi Tamás vegyészmérnök. Véleménye szerint a tőlünk nem messze fekvő Ausztriában már sokkal jobban elterjedt a repcéből előállított biodízel üzemanyag, viszont ott is inkább a régebbi autótípusokban használatos. Azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a világon az autók mennyisége és az általuk használt bioüzemanyag előállításához szükséges terület bevethetősége nem biztos, hogy egymásnak megfeleltethető. „Ha csak Ausztriánál maradunk, ahhoz, hogy minden osztrák autó biodízellel üzemanyaggal mehessen, az Alpok lejtőit és Bécs sétálóutcáit is be kellene ültetni repcével” – mondta mosolyogva a szakember.

Ajánlott tartalom

Az EU vizsgálja két belgiumi atomreaktor üzemidő-hosszabbításának állami támogatását

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összhangban van-e az európai uniós versenyszabályokkal az állami támogatás, amelyet két belgiumi atomreaktor üzemidejének meghosszabbításához nyújtanának - közölte hétfőn az EU brüsszeli végrehajtó testülete.