Kidőlt a nemzet karácsonyfája

Az amerikai fővárosra szombat hajnalban lesújtó erős szélvihar kidöntött a Fehér Ház közelében egy 13 méter magas fenyőt, amelyet minden évben a nemzet karácsonyfájaként díszítenek fel és világítanak ki Washingtonban.

A 47 éves szúrós luc (Amerikában használatos nevén: kék luc) az Elnöki park részét alkotó úgynevezett Ellipszisben állt 1978 óta egy pennsylvaniai házaspár ajándékaként. A nemzeti parki illetékesek szerint a karácsonyfaként használt kék fenyő 1 méterre a földtől tört ketté, és azért nem bírt az elemekkel, mert magában állt. A fát már fel is aprították, sőt állítólag már az utódját is megtalálták, így idén is folytatódhat az elnöki karácsonyfagyújtás 87 éves hagyománya. A nemzeti park szóvivője örömét fejezte ki, hogy a nemzet karácsonyfáját derékba törő viharban senki sem sérült meg.
Az Egyesült Államokban Calvin Coolidge elnök 1923-ban gyújtotta fel elsőként a fényeket a “nemzet karácsonyfáján”.
A hivatalos nemzeti karácsonyfa nem azonos a Fehér Ház fenyőjével, amelyet minden évben máshonnét vágnak ki és az épületben állítanak fel.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.