Éjfélig országszerte százhetvenhét riasztás érkezett a tűzoltókhoz viharkárok miatt, senki nem sérült meg, közölte Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Kidőlt fákhoz, méteres vízhez riasztották a tűzoltókat

Éjfélig országszerte százhetvenhét riasztás érkezett a tűzoltókhoz viharkárok miatt, senki nem sérült meg, közölte Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Leginkább az erős széllökések okoztak gondot. A tűzoltóknak 158 alkalommal kellett kidőlt fákat, letört faágakat eltávolítaniuk, tizenkét épületben keletkezett kár, több helyen a kémények sérültek meg, további hat esetben pedig vizet kellett szivattyúzniuk. A Veszprém megyei Ősiben villám csapott egy épületbe, a tűzoltóknak sikerült este tízre eloltani a tüzet, kimentettek két rakodógépet, két lovat és négy tehenet A legtöbbször Budapesten, Pest és Baranya megyében riasztották a tűzoltókat. Ferihegyen, a Liszt Ferenc repülőtéren mintegy egy órán át a forgalmat is leállították a vihar miatt. Kisdi Máté, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője közölte, hogy a fővárosban kedd estétől szerda reggel hét óráig negyven esetben riasztották a tűzoltókat a vihar miatt. A legtöbbször fakidőlés miatt kellett kivonulniuk, de volt olyan ház is, amelyből az egy méter magasan álló vizet kellett kiszivattyúzniuk. A XVI. kerületben egy családi házba villám csapott, emiatt a tetőszerkezete részben leégett, de senki nem sérült meg. A tűzoltóknak a XVI., a XVII., a XVIII. és a XIX. kerületben volt a legtöbb munkájuk a vihar miatt.

 
Műszaki hiba és viharkárok miatt három vonalon jelentős késéssel közlekednek a vonatok, közölte a Mávinform. A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vasútvonalon Dombóvár és Godisa között fa dőlt a felsővezetékre, amelyben emiatt negyed nyolc óta nincs áram, Kurdon pedig a biztosítóberendezés romlott el. Godisa és Komló között pedig Mecsekpölöskénél, valamint Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között fa dőlt a pályára. Azokon a szakaszokon jelenleg áll a vonatközlekedés, és ötven-hetven perc késésre kell számítani.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.