Kiemelt figyelem és dupla forrás jut a közutak környezetének rendben tartására

Az idén 1,9 milliárd forint, a tavalyinak mintegy duplája jut a közutak környezetének hulladékmentesítésére, amely esztétikai és közlekedésbiztonsági szempontból is fontos feladat – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára szerdán Siófokon.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Nagy Bálint a 65-ös főút mentén tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai nemcsak a magyar közút karbantartását végzik, hanem nagyon fontos feladatuk az utakat szegélyező zöld területek, sávok rendben tartása is. Ismertette, tavaly 113 ezer munkaórát töltöttek, és csaknem 1 milliárd forintot fordítottak az utak menti illegális hulladék begyűjtésére. Elmondása szerint évente átlagosan 10 ezer köbméternyi hulladékot gyűjtenek össze, amely egy közepes nagyságú megyei jogú város kommunális hulladékának felel meg összegszerűségében és mennyiségében.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Lázár János miniszter már tavaly kiemelt figyelmet kért a közutak menti területek rendben tartására, ennek érzékelhető a pozitív hatása a közlekedők visszajelzéseiből is. Hangsúlyozta, hogy nagy szerepe van a közlekedők szemléletformálásának, amelyben kiemelkednek a szemétszedési akciók, figyelemfelhívó kampányok. Nagy Bálint ismertette, hogy a Magyar Közút körülbelül 200 millió négyzetméternyi területen végez fűnyírást, kaszálást az utak mentén: minden területen évente átlagosan 2-3 alkalommal, a frekventált területeken, különösen a Balaton térségében ennél gyakrabban. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az utak menti fűnyírásra, kaszálásra országos szinten tavaly 8,97 milliárd forintot fordítottak, az idén erre a célra 300 millió forinttal nagyobb forrás áll rendelkezésre.

Parrag Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. somogyi igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője arról beszélt, hogy a vármegye legfrekventáltabb, turisztikailak kiemelt térsége a Balaton környéke. Ezért nagy figyelmet fordítanak az ottani utak rendszeres kaszálására, hulladékmentesítésére. Húsz munkagéppel, kétműszakos munkarenddel az idén már több mint 13 millió négyzetméternyi terület kaszálását végezték el, figyelemmel a balatoni rendezvényekre, eseményekre is – tájékoztatott az osztályvezető.

Ajánlott tartalom

Az Erdő Program keretében 30 ezer gyermeknek tartottak foglalkozásokat

A februárban meghirdetett Iskolában az Erdő Program keretében 500 intézményben 30 ezer gyermek számára tartottak foglalkozásokat az erdőpedagógusok április eleje és az iskolaév zárása között - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán Budakeszin.