Kifejlesztették a víztisztítót, amely napelem is egyben

A berendezés vizet fertőtlenít, áramot termel, a vizet ráadásul a napelem hűtésére is felhasználják.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A spanyolországi Jaéni Egyetem kutatói új technológiát fejlesztettek ki a szennyvíz fertőtlenítésére és a fotovoltaikus termelésre – számol be a PV Magazine. Az Open SoWat rendszert a szennyvíztisztító telepek harmadik és egyben utolsó folyamatához tervezték, a megoldás a SolWat továbbfejlesztése. Ez egy fotokémiai technológiából áll, amely fotovoltaikus modulokat és vízfertőtlenítő reaktorokat integrál. A rendszer gyakorlati alkalmazásához további fejlesztésekre lesz szükség. A technológia a napsugárzás különböző hullámhosszúságait hasznosítja eltérő célokra. Az ultraibolya (UV) és a távoli infravörös (FIR) sugárzást például a víz fertőtlenítésére, a látható (VIS) és a közeli infravörös (NIR) sugárzást pedig a fotovoltaikus modulon keresztül elektromos áram előállítására fordítja. Az Open SolWat rendszer dinamikusan, vízvisszavezetéssel működik, hogy csökkentse a napelem üzemi hőmérsékletét. A modulon egy szivattyúrendszernek köszönhetően 1 milliméternyi vízréteg áramlik, majd egy külső víztartályban gyűlik össze. A tároló ki van téve a napsugárzásnak, és napenergiás vízfertőtlenítő reaktorként működik.

A szakértők tesztelés céljával két prototípust készítettek. A nagyobbik rendszer a PV Logic brit gyártó 45 wattos modulját, két vízreaktort és a német Flojet Corporation által gyártott szivattyút használ, a kisebb rendszer ezzel szemben egy 5 wattos névleges teljesítményű napelemmel működik. A kutatók a spanyolországi Linares egyik háztetőjén folytattak vizsgálatokat a prototípusokkal. Az adatok alapján a nagyobb rendszer vízminőségi eredményei megfeleltek a spanyol és az európai előírásoknak, így az alkalmas városi, mezőgazdasági, ipari és környezetvédelmi célokra.

A kisebb berendezés a hűtés nélküli referenciarendszerhez képest legfeljebb 2,89 százalékos energiaveszteséget mutatott, ami a rendszer saját részleges árnyékolásából adódott. A nagyobb berendezés esetében azonban az eszköz 15-21 százalékkal javította a termelést. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ez nem befolyásolta jelentősen a klasszikus SolWat-reaktorok végső energiatermelését. A következő cél még nagyobb prototípusok létrehozása, valamint a technológia optimalizálása lesz.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.