Kifogy a hó a párducok alól

A WWF friss jelentése sürgős nemzetközi fellépést szorgalmaz a hópárducok sérülékeny hegyvidéki élőhelyének megóvása érdekében, amit az éghajlatváltozás hatásai kritikusan veszélyeztetnek. A terület emellett több százmillió embert lát el ivóvízzel Ázsia szerte.

A hópárducok élőhelyének több mint egyharmada lakhatatlanná válhat, ha nem fordítunk nagyobb figyelmet a klímaváltozás hatásainak visszaszorítására. A felmelegedés egyik látható jele az erdők szintjének magasabbra tolódása, illetve az egyre magasabb területekre költöző mezőgazdaság és legeltetés, ami egyre kisebb területre szorítja vissza az állatokat – derül ki a World Wildlife Found (WWF) tanulmányából.

Ez a folyamat nemcsak azért aggasztó, mert egy veszélyeztetett faj élőhelyéről van szó, hanem azért is, mert ez egyben Ázsia legfőbb vízgyűjtő területe. A WWF jelentése kiemeli, hogy mintegy 330 millió ember él a hópárducok élőhelyén eredő folyók 10 km-es körzetében, akiknek napi vízellátása közvetlenül függ a terület biztonságától. Az éghajlatváltozás drasztikusan megváltoztatja a hegyekből származó víz áramlását, amivel szerte a kontinensen tömegek megélhetése kerül veszélybe. (A szigorú védelemnek köszönhetően a világ legritkább nagymacskái is megmenekülhetnek.)

Közép-Ázsia hegyvidéki területein kevesebb, mint 4000 hópárduc élhet már csak és a számuk egyre csökken. Élőhelyük fokozatos elvesztése, az erózió, az orvvadászat, valamint a helyi közösségek konfliktusai az elmúlt 16 év alatt mind hozzájárulnak a populáció mintegy 20%-os csökkenéséhez és a példányok szétszóródásához.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.