Kihalt tengeritehénfaj fosszíliáit fedezték fel

Húszmillió évvel ezelőtt élt tengeritehénfaj egyedeinek fosszíliáit fedezték fel olasz kutatók egy barlangban a Fülöp-szigeteken.

A tengeritehenek (Sirenia) az emlősök (Mammalia) osztályának egy rendje, tudományos nevük alapján néha sziréneknek is nevezik őket. Napjainkban két rendjük él – a manátuszfélék (Trichechidae) az Atlanti-óceánt, a dugongfélék (Dugongidae) pedig az Indiai- és a Csendes-óceánt “választották lakhelyül”. A szirének első ránézésre a cetekre vagy a nagytestű fókákra emlékeztetnek. Fejük kicsi, nyakuk nem különül el láthatóan a hengeres alakú törzstől, amelyen két elülső úszó és egy vízszintes farokúszó található. Testhosszúk eléri a 4,5 métert, súlyúk  pedig a 600 kilogrammot. A Firenzei Egyetem kutatói Palawan szigetén, a Puerto Princessa földalatti folyó egyik barlangjában, a víz fölött kiemelkedő mészkősziklában fedezték fel márciusban a tengeri emlős fosszíliáit – néhány bordát és csigolyát, a leletről hétfőn számoltak a tudósok egy manilai szimpóziumon.

 
Leonardo Piccini geológus szerint ritka leletről van szó, ez az első szirénfosszília, amelyet a térségben találtak. A tengeritehén megkövesedett maradványait nem tudták kiemelni a sziklából, így az olasz kutatók megvárják, míg olyan technológia áll majd rendelkezésükre, amellyel a helyszínen vizsgálhatják a fosszíliát. Az előzetes összehasonlító vizsgálatok alapján a firenzei kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a növényevő Sirenia két kihalt fajának egyikéről van szó. Becsléseik szerint a tengeri emlős hossza elérhette a 180 centimétert. Az olasz kutatók felhívták a Fülöp-szigeteki kormányt, hogy helyezze védelem alá a Puerto Princessa szakaszát, ahol felfedezték a fosszíliát, a földalatti folyó ugyanis Palawan-szigetének egyik legfőbb turistalátványosságának számít.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.