Kijött a lista, kinek jár az ingyen napelemes támogatás

A december 6-án induló napelemes program részleteit foglaltuk össze.

Heteken belül indul a 100%-os napelemes támogatás!

Kérje a pályázatelőkészítés-csomagot 162.500 Ft-ért.

Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A közelmúltban vált elérhetővé a régóta várt napelemes támogatás végleges kiírása. A csomagot alacsony jövedelmű háztartásoknak hozták létre, célja pedig az, hogy elősegítse a napelemes beruházásokat és a fűtéskorszerűsítést. A programban 100 százalékig vissza nem térítendő támogatás érhető el az olyan ingatlanoknál, ahol a tulajdonosok 2020. évi összevont jövedelme 0 és 4,85 millió forint között van. A szakértők arra számítanak, hogy több tízezer háztartás élhet majd a decembertől induló csomag lehetőségeivel. A már említett, végleges pályázati kiírás alapján, cikksorozatban mutatjuk be a csomag legfontosabb részleteit. Mostani cikkünkben a benyújtott pályázatok értékelési szisztémáját, a hivatali döntéshozatal folyamatát ismertetjük.

Pontok alapján rangsorolnak majd

A programhoz egy 25 pontból álló értékelési szempontrendszer tartozik. A tételek többségét a dokumentáció és a különböző igazolások adják, a 25 közül több pedig nem lesz mindenki számára releváns – gondnoki nyilatkozatra például nagy valószínűséggel nem minden pályázónak lesz szüksége. Ezen kívül meg kell felelni a pályázati kiírás céljainak, azaz az emissziócsökkentésnek vagy az energiahatékonyság növelésének, a különböző feltételeknek, műszaki, szakmai és finanszírozási előírásoknak. A programban csak a kiírásban megjelölt tevékenységekkel lehet részt venni, a beruházásokat pedig olyan kivitelezőkkel kell elvégeztetni, akik szerepelnek a pályázat oldalának regisztrációs listájában.

Külön érdemes kiemelni egy, a végleges kiírásban szereplő módosulást, amely a korábbi tervezetben még nem szerepelt. Bevezettek ugyanis egy, a háztartásban állandó lakcímmel rendelkező, 18. életévüket be nem töltött személyekre, illetve az otthon földrajzi helyzetére vonatkozó pontrendszert. Az újítás hátterében az elképzelés feltételezhetően az volt, hogy még inkább célzott legyen a támogatás. Egy gyermektelen háztartás egy pontot kap, míg egy egygyermekes kettőt, egy kétgyermekes pedig hármat. Ha az ingatlanban legalább három gyermek él, már négy pont jár. Az otthon fekvésének elbírálásakor a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 290/2014. (XI. 26.) kormányrendelet 2. számú mellékletét veszik alapul, ez megkülönböztet nem kedvezményezett, kedvezményezett és fejlesztendő járásokat. Ezek után ebben a sorrendben egy, kettő, illetve három pont jár.

A maximális pontszám tehát hét, míg a minimális kettő. Támogatást azoknak a pályázóknak adnak, akik a 25 tételes rendszerben minden pontra megfelelt vagy nem releváns értékelést, illetve az utolsó két tétel esetén pontszámot kapnak. A programot négy ütemben, regionális bontásban valósítják meg. Az egyes szakaszokra beérkező, az elvárásoknak megfelelő pályázatokat a pontszám alapján sorrendbe állítják, majd az elérhető keretet felosztják. A nem megfelelő energia- és költséghatékonyságú pályázatokat elutasíthatják. A támogatói előterjesztést megelőzően régiós bontás szerint, több körben folytatnak majd értékelést. A folyamat végén a pályázat támogatásáról; csökkentett összköltséggel, csökkentett mértékkel, illetve feltétellel történő támogatásáról; esetleg a pályázat elutasításáról fognak dönteni. A pályázati felhívás vagy a jogszabályok megsértése miatt ugyanakkor utólag még visszavonhatják a támogatást.

Mikor vonhatják vissza a támogatást?

A pályázati kiírás hosszan részletezi azokat a tényezőket, amelyek miatt utólagosan törölhetik a támogatást. Ha például a Támogatói Okirat hatályba lépését követő 6 hónapon belül a beruházás nem kezdődik meg, vagy a kedvezményezett nem jelzi a késedelmet, a lebonyolító szerv visszavonhatja korábbi döntését. Hasonló a helyzet, ha a projekt végül nem valósul meg. Problémát jelenthet az is, ha a beruházást a szükséges engedélyek nélkül valósítják meg. Amennyiben valamely ellenőrzés során kiderül, hogy a támogatott mégsem volt jogosult, a kedvezményezett visszavonja megtett nyilatkozatát, vagy nem teljesíti megfelelően, esetleg el is hagyja valamely beszámolási kötelezettségét, utólagosan szintén visszavonhatják a megítélt keretet.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit