Kiket nem érint a rezsicsökkentés részleges eltörlése?

Egyelőre csak a legfontosabb részletek ismertek, sok kérdést a kész rendelet fog megválaszolni. De azt már tudjuk, hogy a nagycsaládosok kiemelt figyelmet élveznek ebben a kérdésben is.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A kormány döntésének értelmében 2022. augusztus 1-től csak azoknak jár a rezsicsökkentés, akik az átlagnál nem fogyasztanak többet, a határt átlépve a lakosságnak már piaci áron kell fizetnie az energiáért. Áram esetében a sáv havi 210 kilowattóra és évi 2523 kilowattóra, a gáznál pedig havi 144 köbméter és évi 1729 köbméter. A kormány számításai szerint a lépés a háztartások mintegy negyedét érinti – számol be az Index. Egy átlagos felhasználó ma a rezsicsökkentéssel 7750 forintot fizet az áramért, ugyanez a fogyasztás piaci áron 50 833 forint lenne, a gáz esetében az ár 15 833 forint, illetve 131 441 forint. Fontos azonban, hogy csak az átlagfogyasztás sávja felett lépnek életbe a piaci árak, ami kilowattóránként jelenleg 242 forintot, köbméterenként pedig 913 forintot jelent. Érdemes kiemelni, hogy a döntéshez fűződő megannyi kérdésből eddig kevésre van konkrét válasz. A részletszabályozások igazán csak a kész rendeletből, valamint a szolgáltatók tájékoztatásából fognak kiderülni.

Egyelőre például úgy tűnik, hogy a kormány teljesen külön kezeli a gáz- és az áramfogyasztást. Hiába használ tehát valaki rendkívül kevés gázt, ha közben áramfogyasztása jelentősen túllépi a határt. Ez különösen érdekes lehet azon háztartások esetében, ahol villanyfűtés működik. Egyelőre az sem ismert, hogy mi lesz az átalányban fizetőkkel, és jó kérdés az is, hogy az új rendszer miként igazodik majd az energiahasználat valódiságához – miszerint télen a fűtés miatti gázfogyasztás, nyáron viszont a légkondicionálók miatti áramhasználat ugrik meg.

Az biztos, hogy a nagycsaládokat továbbra is kiemelten kezeli a kormány: három gyermek fölött magasabb a limit, 2329 köbméter, és gyermekenként évente további 300 köbméter támogatott gázfogyasztás jár. Érdekes módon viszont villamos energia esetében nem jelentettek be hasonlót.
Úgy tűnik, a távfűtésnél a mostani intézkedéseket nem fogják figyelembe venni. A nyaralók ugyanakkor önálló fogyasztási helynek minősülnek majd, érdemes lesz tehát minden ingatlanban figyelni az energiahasználatot.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.