Kilábalás a válságból megújuló energiaforrásokkal

A WWF a napokban adta ki az EU dekarbonizációs folyamatát támogató jelentését „Putting the EU on Track for 100% Renewable Energy” címen. A dokumentum arról szól, hogy 2030-ra Európának hol kellene tartania ahhoz, hogy 2050-re megvalósulhasson a 100%-ban megújuló energiaforrásokon alapuló gazdaság.

Egyre nagyobb a vita arról, hogy a jelenlegi EU klíma és energia csomagot (2020-ig 20% megújuló energia, 20% fogyasztáscsökkentés és 20% hatékonyságnövelés) milyen intézkedéseknek kellene követnie 2020 után. A WWF jelentése ehhez próbál mankót nyújtani. A bemutatott anyag szerint az Európai Unió legalább harmadával tudná csökkenteni energiafogyasztását, és a megmaradó igény több mint felét lenne képes megújulókból fedezni 2030-ra. A klíma- és energiapolitika intézkedéseinek e célok elérését kellene segíteniük. Ezzel az EU üvegházhatású gázkibocsátása a felére csökkenne. Az európai gazdaságok továbbra is azért küzdenek, hogy kilábalhassanak a válságból. E harcban a megújuló energiaforrások és az energiatakarékosság mentőövek lehetnek. Tíz európai állampolgárból nyolc egyetért azzal, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem lendületet adhat a gazdaságnak és képes új állásokat létrehozni. Az európaiak 70%-a gondolja úgy, hogy a megújuló energiába történő befektetéseknek prioritást kellene élvezniük az elkövetkező 30 évben az egyéb, olyan alternatív energiaforrásokkal szemben, mint például a palagáz vagy a szén-dioxid leválasztás és tárolás (CCS).

“Fontos lenne a 20-20-20-as klíma és energia célok továbbfejlesztése egy ambiciózus, 2020 utáni intézkedéscsomag kialakításával, mert ezzel mindenki nyerne. Mindez nem csak a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez, például a hatalmas egészségügyi és környezeti költségek csökkentéséhez járulna hozzá, de kb. 5 millió új munkahelyet is létrehozna, jelentősen fellendítve ezzel a gazdaságot.” -véli Benkő Dániel a WWF Magyarország Éghajlatváltozás Programjának projektvezetője.
Sajnos Magyarország egyelőre komoly elmaradásban van, még a 2020-as cél (14,65% megújuló) elérése sem tűnik reálisnak. Továbbra sincs új megújuló energia támogatási rendszer, holott erre már több korábbi határidő is volt, emiatt pedig nem történnek meg a szükséges beruházások. A Nemzeti Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv (NCST) felülvizsgálata most kezdődik, ami hamarosan elhozhatja a vállalások felülvizsgálatát, gyengítését.

Ahhoz, hogy hazánk és Európa is a megfelelő irányba haladjon, komoly erőfeszítésekre és erős politikai akaratra is szükség van. Kulcsfontosságú, hogy az országok időben fogadjanak el egy 2020 utánra érvényes ambiciózus és kötelező érvényű csomagot, mely megfelelő célokat tűz ki az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások és kibocsátás csökkentés területein. “El kell döntenünk, hogy milyen irányba szeretnénk fejleszteni az energiapolitikát 2020 után, mert csak így biztosítható, hogy ne pazaroljuk el a meglévő erőforrásainkat.”- tette hozzá Benő Dániel. A WWF jelentése rávilágít, hogy jelenleg még kiaknázatlan lehetőség rejlik az energiafelhasználás csökkentésében, valamint a megújuló energiaforrások teljes körű kihasználásában, ami olcsóbb és biztonságos energiát nyújtana. Mindezeket figyelembe véve egy 100%-ban megújuló energiaforrásokon alapuló európai energiagazdálkodás igenis elérhető 2050-re!

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.