9 évvel rövidebben élnek ebben a városban a szmog miatt

India lakosságának csaknem 40 százaléka olyan szintű levegőszennyezettségnek van kitéve, amelyre egyetlen más országban sincs példa a világon – derül ki egy amerikai kutatócsoport szerdán közzétett tanulmányából, amely szerint ha a légszennyezettség mértéke nem változik az érintett területeken, az akár 9 évvel is megrövidítheti az ott élők várható élettartamát.

Indiában évente nagyjából 15 százalékkal emelkedik a szállópor-szennyezettség 1998 óta és a dél-ázsiai ország 1,3 milliárdos lakosságának csaknem egésze olyan területeken él, ahol a levegőszennyezettség jóval az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által biztonságosnak ítélt határérték felett van. A Chicagói Egyetem energiapolitikai intézetének (EPIC) jelentése szerint a levegőszennyezettség India északi részén a legsúlyosabb, körülbelül 480 millió embert érintve. Az észak-indiai Prajágban (korábbi nevén Alláhábád) és Lakhnauban a 2,5 mikronnál kisebb finomszemcsés anyagok (szálló por) éves átlagos légköri koncentrációja 12-szerese a WHO által meghatározott határértéknek. Ez azt jelenti, hogy Lakhnau lakói a normálisnál 11 évvel korábban meghalhatnak, ha a levegőszennyezettség szintje nem javul. A jelentés szerint az indiai főváros, Új-Delhi lakóinak élettartama akár 10 évvel is meghosszabbodhat, ha a levegőszennyezettség szintjét a WHO által meghatározott határértékre csökkentik.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.