Kilőtt a világ legnagyobb szélerőmű gyártójának üzemi eredménye

A világ legnagyobb szélerőmű gyártójának, a dán Vestasnak 87 százalékkal, 433 millió euróra ugrott az üzemi eredménye a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők ennél jelentősen alacsonyabb, 312 millió eurós eredményt vártak. A Vestas 2,9 milliárd eurós bevételt ért el a negyedévben, ami szintén meghaladja az elemzők által várt 2,48 milliárd eurót. A cég közleményében 2016-ot kivételesen jó évnek nevezte, és arra számít, 10-10,5 milliárd euróra nő az éves értékesítési árbevétel a korábban jelzett 9,5 milliárdról. Marika Fredriksson, a vállalat pénzügyi igazgatója ugyanakkor elmondta, jövőre várhatóan csökkennek az eladások a legnagyobb piacon, az Egyesült Államokban. Ennek oka, hogy öt évre növelték a gyártás után járó adókedvezmény (PTC) igénybe vételének időtartamát, ami összességében kedvező a szélerőmű-piacnak, azonban lassítja a beruházások ütemezését, több időt hagyva a befektetőknek.

Az amerikai elnökválasztás eredménye nem befolyásolja a PTC már elfogadott meghosszabbítását a pénzügyi igazgató szerint. Hozzátette, hogy Donald Trump republikánus jelölt győzelme elméletileg negatívan érintené a szektort, mivel ő korábban a fosszilis energiahordozók mellett tette le voksát.

Ajánlott tartalom

Szolnokon építi meg az ország legnagyobb energiatárolóját a Forest-Vill Kft.

Magyarország legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a MAVIR Zrt. megbízásából a Forest-Vill Kft. - közölte a villamosenergetikai cég hétfőn az MTI-vel.