Kína a „legzöldebb” ország

Kína továbbra is jelentős fölénnyel vezet az Egyesült Államok előtt a megújuló energiaprojektek legvonzóbb országainak listáján. Az Ernst and Young által üzemeltetett, a megújuló energiaprojektek piacának vonzerejét vizsgáló százpontos listán Kína jelenleg 72 ponttal szerepel, míg a második USA 67 ponton áll.

Az ázsiai ország tavaly augusztusa óta vezeti a listát, ami annak tudatában nem meglepő, hogy Peking jelentős mértékű állami támogatással segíti a zöld-energia szektort. Ez azonban a versenytársak – jogosnak mondható – felháborodásával jár együtt. Az állami támogatás középpontjában jelenleg a szél- és napenergia-ipar valamint az elektromos autók gyártása áll. Hogy milyen összegekről van szó, azt jól mutatja, hogy a kínai megújuló energiaipari vállalatoknak az állami tulajdonban lévő Kínai Fejlesztési Bank (CDB) – csak a tavalyi évben -, 232 milliárd jüan (6,84 ezer milliárd forint) kölcsönt különített el.

 
A lista több szempont alapján (pl: az adott szabályzók, piacra jutási lehetőségek, az energiainfrastruktúra fejlettsége és az egyes technológiák felhasználásának hatékonysága rangsorolja az egyes országokat. Meglepetésre a harmadik helyen is egy ázsiai ország, India áll, amely az első negyedév adatai alapján előzte meg az eddigi „bronzérmes” Németországot. Szakemberek Kína erősségét a zöldenergia-portfóliójának diverzifikáltságában, és a nem part menti szél- és koncentrált napenergia-projektekre való erős összpontosításában látják, és ezek a tényezők teszik a befektetők első számú célországává. Kína legújabb ötéves tervében szerepel többek között, hogy a nem-fosszilis üzemanyagok részesedését az elsődleges energiafelhasználásban 11,4 százalékára emelje, illetve az egy dollár gazdasági teljesítményre jutó energiafelhasználást 16, a széndioxid-kibocsátást pedig 17 százalékkal csökkentse.
Az ötéves terv megvalósítása érdekében a múlt héten állami kamattámogatást és más ösztönzők bevezetését jelentették be megújuló energiatermelő és csúcstechnológiai anyagokat előállító ágazat számára.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.