Kína beszólt az államoknak és Európának

A kínai vezetés az Amerikai Egyesült Államokat, Európát és Japánt hibáztatja alacsony törekvései miatt – már ami a kibocsátás csökkentését illeti.

A Koppenhágába érkezett kínai delegáció jelentősebb kibocsátás-csökkentési célkitűzéseket várt az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól is az éghajlati tárgyalásokon.

Egy sajtókonferencián Su Wei, Kína delegációjának vezetője szerint sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió, de még Japán sem ajánlott megfelelő rendelkezéseket az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatosan.

Su Wei kifejtette, hogy Amerikai kibocsátás-csökkentési célja és a fejlődő nemzetek pénzügyi támogatása a folyó éghajlat-változási konferencia sikerének kulcsa lehetne.
Su Wei elutasította az EU javaslatát, miszerint a gazdaságilag fejlettebb fejlődő országokat is kötelezik a kibocsátás-csökkentésére.
A Kína által javasolt célok összhangban voltak az UNFCCC keretekkel – Su Wei megjegyezte: „Az EU álláspontja nem védelmezhető …. A [Kiotói] Jegyzőkönyv mellett az UNFCCC megállapodások is világosan meghatározzák, hogy mely fejlett és fejlődő országoknak kell részt venniük.”

A Kiotói Jegyzőkönyv szerint a szegény világ fejlődő országokat nem kötelezhetik a kibocsátás csökkentésére úgy, hogy közben finanszírozási béklyókat is kötnek rájuk.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.