Kína: északon szakad a hó, keleten esik az eső, dél-nyugaton szárazság van

Súlyos hóvihar miatt autópályákat zártak le, iskolákat zártak be az északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilonjiang) tartományban – az időjárás miatt a riasztás szintjét vörösre emelték.

A tartományi meteorológiai állomás tájékoztatása szerint a hó egész éjszaka esett és a kedd reggeli órákban folytatódott. A hóréteg vastagsága egyes városokban elérheti a 15 centimétert.
A tartományi főváros, Harbin a legsúlyosabban érintett területek közé tartozik, a helyiek bokáig érő hóról számolnak be a Hszinhua hírügynökségnek, azzal, hogy a városban rendkívül megnehezült a közlekedés.
A helyi kormányzat egynapos tanítási szünetet rendelt el az általános iskolák alsó és felső tagozataiban.
Váratlan hóesés érte az észak-kínai Belső-Mongóliát is, miközben a lakosság már forró tavaszra készült. A viszontagságos időjárás Csifeng (Chifeng) városban mintegy 100 ezer embert érint. A térséget január óta sújtó hidegben több mint 9 ezer állat pusztult el.

Kína területén rendkívül szélsőséges az időjárás, amit a szakemberek a klímaváltozás egyértelmű jelének tulajdonítanak. Vasárnap óta folyamatos esőzésekről érkeztek jelentések a kelet-kínai Csianghszi (Jiangxi) tartomány 45 megyéjéből, ahonnan már százakat kellett otthonukból evakuálni. A víztározók szintje hirtelen megemelkedett, egyes helyeken elérte a kritikus szintet. Az esős évszak mintegy fél hónappal hamarabb érkezett meg a térségbe – állították helyi lakosok.
Az ország délnyugati részén ugyanakkor az aszály okoz gondokat. Eddig több mint 25 millió embert, és 18 millió állatot érintett, több mint 8 millió hektárnyi szántóterületen hiányzik a víz. Sok helyütt gond az ivóvízellátás is.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.