Kína megállítaná a Jangce menti környezetrombolást

Kína dollár százmilliókat fog költeni a Jangce folyó mentén, a Három szoros víztározó térségében a további környezetrombolás megállítására – tájékoztatott Csia Cse-pang (Jia Zhibang) erdészeti miniszter kedden.

“Összességében a környezet állapota messze van attól, amit a kommunista párt és az emberek megkövetelnek” – szögezte le Csia, és beszámolt arról, hogy a folyó mindkét oldalán “különböző okokból” megritkultak az erdők, megkopaszodtak a hegyek és a dombok, amik miatt ismétlődő természeti katasztrófák, földcsuszamlások történtek.
Az új – 600 kilométeres szakaszra vonatkozó – tervek magasabb erdősítési arányt szabnak meg; a jelenlegi 22 százalék helyett 65 százalékot, aminek a költségelőirányzata több mint tízmilliárd jüan, vagyis másfél milliárd dollár – mondta el a 30 milliós térségi nagyváros Csungking (Chongqing) polgármestere, Huang Csi-fan (Huang Qifan). Hozzátette, hogy a város a szennyvíz kezelése területén is komoly beruházásokat tervez. Az elmúlt években 50 milliárd jüant (7,3 milliárd dollárt) fordítottak erre a célra, s a következő három évben további 28 milliárd jüant (4,1 milliárd dollárt) készülnek befektetni.

A Három szoros a világon a legnagyobb vízerőmű-beruházás, kritikusai régóta figyelmeztetnek súlyos környezetkárosító hatására, a partok melletti erózióra, a folyó öntisztulását gátló helyzetre.
Eddig már 1 millió 400 ezer embert költöztettek el a régióból, s további 300 ezer emberre vár hasonló sors. Az indoklás szerint ezzel is enyhül a környezetet terhelő nyomás, az emberek, illetve otthonaik ráadásul jelenleg a talajviszonyok miatt gyakori földcsuszamlásoknak vannak kitéve.
Hírek szerint az utóbbi idők heves esőzései következtében hatalmas mennyiségű szemét és törmelék mosódott a Jangce folyóba, volt már rá példa, hogy ez a hordalék nehezen kezelhető akadályt jelentett a gátnál. A China Daily című lap szerint ebből a  hordalékból egyes helyeken olyan vastag réteg keletkezett, hogy az emberek közlekedni tudtak rajta.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.