Kína napelem-nagyhatalommá válik

Az OGYEI munkatársai nem régiben kampányt indítottak, melynek során a védőnők és a média erejével hívják fel a figyelmet a fenntartható életmódra.

Kína komolyan elkötelezte magát a napelem-technológia használata mellett: az év végéig 13 gigawattnyi új napelemes kapacitásakarnak létrehozni, ami több, mint amit az USA és Ausztrália valaha felépített.

A kínai kormány összesen 3,3 gigawattnyi napelemtelepet telepített 2014 első félévében, így az ország összesen 23 gigawattnyi energiát tud termelni tisztán napelemes forrásokkal. Ehhez jönne még hozzá a plusz 13 gigawatt, vagyis ha ez összejön, kis túlzással elmondható, hogy Kína egyetlen év alatt megduplázza a napelemes áramtermelési lehetőségeit.

A Reuters jelentése szerint nem csak az ipari szintű telepítés halad jól, a kormány különböző kedvezményekkel próbálja ösztönözni a lakossági napelem-telepítést is, de az iskoláknak, kórházaknak és más közintézményeknek is jár a segítség a beruházáshoz. Azok, akik amúgy üresen álló földeken, üvegházak tetején vagy tavakon hoznak létre új napelemtelepeket, szintén jutalmat kapnak, de az olyan, nagy tetőfelülettel rendelkező helyszínek is előtérbe kerülhetnek, mint a repülőterek és vasúti várók. A kormány a bankokat is sürgeti a megfelelő hiteltermékek kidolgozására.

Szakértők szerint Kína ezzel állva hagyja a sokkal jobb lehetőségekkel rendelkező Egyesült Államokat, illetve a világ egyik legnapfényesebb helyét, Ausztráliát. Az USA a legfrissebb adatok szerint 12 gigawattnyi napelemtáblával rendelkezik, Ausztrália teljesítményét 3,2 gigawattra saccolják. A frissen telepített napelemfarmok adták a világ új áramtermelési lehetőségeinek 23 százalékát 2013-ban, ugyanez az adat egy évvel korábban még csak 10 százalék volt.

A jelentések szerint Kínát főleg az egyre durvuló légszennyezettségi adatok ösztönzik a váltásra, és a cél a szénerőművek teljes lenullázása. Ennek ugyanakkor komoly gazdasági következményei lehetnek, hiszen az ország népességének komoly hányada él a szénbányászatból vagy az arra telepített iparágakból.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Foghatjuk a fejünket a földgáz miatt

Európában is nagy a bizonytalanság, hát még nálunk.