Kína nemcsak a megújulókban lépett előre, de szén-dioxidból is kevesebbet bocsát ki

A legjobban Kína hasított: több mutatóban maga mögé utasította az Egyesült Államokat és az OECD-országokat is.

A globális szén-dioxid-kibocsátás lényegében nem változott a korábbi évekhez képest, alig mérhető értékkel nőtt 2016-ban, a korábbiakhoz képest. Ebben tehát rosszul állunk: a klímaváltozásért az egyik leginkább felelőssé tett károsanyag-kibocsátás mértéke csak nem akar csökkeni.

Országokra vetítve, ez a tendencia alól Kína kivétel.

Bár több kínai nagyváros rendszeresen azzal kerül be a hírekbe, hogy szinte elviselhetetlen benne a levegő szennyezettsége, összességében mégis 0,7 százalékkal fogták vissza kibocsátásukat a korábbi évhez képest – igaz, volt honnan indulniuk, a megelőző tíz év 75 százalékos növekedését tekintve. Amiben viszont nagyon előreszaladtak, az a megújuló energiák használata.

Nem mindegy, honnan annyi

A megújuló energiák használata szédületes sebességre látszik kapcsolni bolygónk számos országában. A gyors ütemű növekedés azonban globálisan még nem hozott fordulatot, sőt statisztikai értelemben távol vagyunk attól. Tavaly az elsődleges források megtermelt mennyiségnek alig 4 százalékát állítottuk elő megújulókból. Ez azonban a teljes energiatermelési növekmény tetemes hányadát, egyharmadát adja, és a várakozások szerint ez az arány évente nőni fog. A megújuló energiák felhasználásában elért növekedésnek a motorja Kína volt. A globális mérték mintegy 40 százaléka az ázsiai országnak volt köszönhető, ami több, mint az OECD tagországok produkálta növekedés együttesen. Kína emellett beelőzte a nagy favorit Egyesült Államokat is: többet termelt megújulókból, és ezzel átvette a vezetést ezen energiatípusok felhasználásában.

Víz és atom a nyerő párosítás

Kínában nőtt legjobban a víz- és atomenergia-termelés is. Globális mértékben 2,8 százalékkal növekedett a vízenergia felhasználása, itt szintén 40 százalékot Kína rakott bele. Atomból a világ 1,3 százalékkal hasított többet, mint a megelőző évben, így már 9,3 millió tonna olaj energiaértékét váltották ki, ám itt a növekedés szinte teljes egészében Kínának köszönhető. Ugyanakkor a környezetvédők így is aggódnak: Kína gigantikus építkezései a folyóin a vízenergia hasznosításáért, visszafordíthatatlan károkat okozhat az amúgy is terhelt vizek élővilágában, írja az origo.hu. 

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit