Kína nettó szénimportőrré vált

Kína 2009-ben – történelmében először – 103 millió tonnával nettó importőr lett szénből, az ország számára legfontosabb energiahordozóból – derül ki az országos energiaügyi hivatal (NEA) statisztikájából.

Kína tavaly 130 millió tonna szenet importált, majdnem a dupláját annak, amit 2008-ban. Ezzel egy időben az exportja 50,7 százalékkal visszaesett és  22,4 millió tonna volt.
A széntermelés 2009-ben elérte a 2,96 milliárd tonnát, ami 12,7 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten.
A 2010-ben minden valószínűség szerint az ország továbbra is nettó importőr marad – vélik a szakemberek, még ha a behozatal lassabb ütemben is nő majd. A széntermelés az idén várhatóan 5 százalékkal nő.

Kína tavaly a növekvő belső igények kielégítését biztosítandó export kvótákat vezetett be és csökkentette az importvámot, ezzel is ellensúlyozva az illegálisan működtetett kis szénbányák bezárása miatt visszaeső termelést.
A világ legnagyobb széntermelője és egyben szén importőre az elektromos energia mintegy 80 százalékát szénnel állítja elő. Az összes energiafelhasználást tekintve 2008-ban az új és a megújuló energia 9 százalékot tett ki, míg a szén részesedése 69, az olaj és gáz aránya 22 százalék volt.

A legnagyobb szén tartalékokkal a világon az Egyesült Államok rendelkezik, majd Oroszország, Kína és India következik a sorban. Nemzetközi szakmai szervezetek becslése szerint 2006-ban Kínának 114,5 milliárd tonna bizonyítottan kitermelhető széntartaléka volt, az Egyesült Államokban 256,64 milliárd tonna, míg Oroszországban 157,01 milliárd tonna volt a hozzáférhető földalatti készlet.

Ajánlott tartalom

Otthoni LED-es dekorvilágítás egyszerűen?

A LED technológia manapság napról napra egyre elterjedtebbnek számít, úgy az ipari felhasználásban, mint a privát otthonokban. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen egy olyan alacsony fogyasztású, tartós és erőteljes világítási technológiáról beszélünk, amely valóban a zöld jövő alapját jelentheti. A különféle LED izzókat már valószínűleg mindenki ismeri, viszont a LED szalagokat már jóval kevesebben. Nézzük meg tehát, mik is ezek pontosan – és hogyan használhatóak az otthonunkban?