Kína óriási léptekkel halad a megújuló energia hasznosításban

Kína bejelentette, hogy a következő évtizedben meg kívánja kétszerezni a napenergia előállítást, ahelyett, hogy a nukleáris energiára koncentrálna. Az ország célkitűzése 2020-ra, hogy az össz energiakapacitásból 50 gigawattot a megújuló energiából állítsanak elő.

Kína döntését a napenergia mellett a márciusi japán földrengés, és az ebből következő atomkatasztrófa támasztotta alá. A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Közösség közölte, hogy 2015-ig 10 gigawattot, 2020-ig pedig 50 gigawattot kívánnak előállítani napenergiából, ahhoz képest, hogy jelenleg ebből a forrásból kevesebb, mint 1 gigawattot termelnek. Kína jelenleg egy öt éves tervezeten dolgozik, melyben lefektetik a fejleszteni kívánt napenergia iparág irányelveit. A megújuló energiaforrások előtérbe helyezése valószínűleg jó hatással lesz majd az ország lakosainak egészségére is, lévén, hogy Kína a világ legszennyezettebb területe, mind a levegő, mind a víz terén, az utóbbi három évtized rohamos ipari fejlődése miatt. Ezzel egyetértve, az ország sietteti a több százmilliárd dolláros beruházást, és reméli, hogy 2020-ra az energiafelhasználás 15%-át megújuló energiaforrásokból fogja fedezni.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.

Nincs hozzászólás

  1. Dezso_Laszlo

    Kyna? Válasszuk el a “két Kínát”. Van egy energiahálózat nélküli, óriási Kína, ahol a jobbmódú családi agrárgazdaságok BIOGÁZ-KIVONÁSA évszázados múltra tekint vissza, létszámuk kb. tízmillió darab. A másik Kína a széntüzelésű hőerőművek, energiazabáló gyárak és energiahálózatok szennyezett Kínája. Csak a légkör, a vizek, a beszélt nyelv köti őket össze, meg néha a pénz, … már amikor van. És persze mindannyiunk problémája: a TÚLNÉPESEDÉS, … bár a világon egyedülálló módon Kína iparkodik visszafordítani biodiverzitást szinte teljesen nélkülöző országában a népesedés gyilkos folyamatát (ebben egyedülálló segítségre lelt – sajnos – az exportorientációban: belföldi piacainak csökkenését exportjának agresszív növelésével ellensúlyozza … egy ideig, ameddig a logisztika még kívül esik az emisszió-kvóták világán).