Kína sós vízben lebomló műanyagot fejlesztett

Az óceáni műanyagszennyezés egyre nagyobb mértéket ölt: ijesztő statisztika, hogy évente akár 12,7 tonnányi műanyaghulladék juthat a tengerekbe, és a nagy csendes-óceáni szemétsziget már nagyjából akkora, mint Franciaország hétszer.

Kínai kutatók most olyan műanyagot fejlesztettek, ami megoldhatja ezt a problémát. Az óceáni műanyagszennyezés megoldásához még a közelben sem vagyunk, a tengerekben keringő szemét pedig egyre több lesz: már most hét Franciaországnyi a területe a nagy csendes-óceáni szemétszigetnek, és évente átlagosan 80 ezer négyzetkilométerrel még növekszik is. Kínai kutatók találhattak most megoldást arra, hogy legalább ne rontsunk a helyzeten, ha már javítani egyelőre nem tudunk: olyan műanyagot fejlesztettek, amely sós vízben lebomlik, méghozzá nem mérgező melléktermékekre.

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói szerint ez az újfajta poliészter akár már pár nap, de maximum pár száz nap alatt képes lebomlani, és csak olyan molekulákra, amelyek nem szennyezik a környezetet, írta a 24.hu. „Nagyon sokáig az emberek csak a szárazföldi szemetelésre figyeltek” – nyilatkozta Dr. Wang Gexia, az akadémia kutatója. “Az óceánok szennyezettsége csak akkor jutott el a nagyközönséghez, amikor egyre több állat kezdett elpusztulni miatta.”
A kutatók egyébként nem enzimatikus hidrolízist, a vízben oldandóságot és biológiai lebonthatóságot kombináltak ahhoz, hogy megalkossák az új poliésztert. A projektet nemrég beválogatták a 30 legjobb innovatív újítás közé Sencsenben, ahol olyan projekteket díjaztak, amelyek előrelendítik a technológiai fejlődést.

 

kép: pixabay.com

Ajánlott tartalom

Kihalás fenyeget minden ötödik európai madárfajt

Minden ötödik madárfajt, köztük a sárszalonkát, a sarlósfecskét és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti Európában a BirdLife madárvédelmi szervezet legújabb vörös listája szerint.