Kína – USA: Történelmi klímapolitikai bejelentés

A világ két legnagyobb szén-dioxid kibocsátójának számító Kína és az Egyesült Államok tegnap közösen kiadott közleményében amellett foglalt határozottan állást, hogy 2015-ben szülessen meg a globális klímapolitikai megegyezés az ENSZ égisze alatt. Emellett mindkét állam azt ígérte, tevékeny részt vállal a globális klímaváltozás elleni harcban.

Az Egyesült Államok a bejelentés szerint vállalja, hogy 2025-re 28%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2005-ös szinthez képest, ami hatalmas előrelépés a korábbi 17%-os ígérethez képest. Kína ígérete pedig az, hogy legkésőbb 2030-ra eléri a kibocsátási maximumot, majd elkezdi csökkenti kibocsátásait.

Samantha Smith, a WWF globális klíma és energiaügyi kezdeményezésének vezetője a közleményre utalva kijelentette, a kormányoknak fokozniuk kell a tempót és már most meghatározniuk az ENSZ éghajlatváltozási egyeztető tárgyalásain képviselt kötelezettségvállalásuk mértékét. „A hétvégén esedékes G20 csúcson kezdhetnék mindezt annak bejelentésével, hogy megvonják azt az évi mintegy 88 milliárd dolláros forrást, amely a klímaváltozás elsőszámú előidézőinek számító fosszilis tüzelőanyagok újabb lelőhelyeinek felkutatását támogatja.”

„Egy évünk van a Párizsban tartandó globális éghajlatváltozási tárgyalások előtt és ezzel a bejelentéssel mindenképpen egy jó kezdet felé mozdultunk el. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy Kína és az Egyesült Államok közös új céljait inkább a tárgyalások nyitó tétjeinek, semmint végleges számoknak tekintsük. Tovább kell dolgoznunk a klímaváltozás kutatásán és a vállalások mértékének méltányos összehangolásán,” tette hozzá Smith.

Sze Ping LO, a WWF Kína igazgatója üdvözölte a bejelentést, amelyben a kínai kormány egy szén-dioxid kibocsájtási plafon meghatározásáról döntött, és elkötelezettségét fejezte ki amellett, hogy a gazdasági növekedéshez való jogát a környezeti lehetőségek határain belül gyakorolja. „A New York-i Klímacsúcson és az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legutóbbi értékelő jelentésében, első ízben megfogalmazott tudományos egyetértésre és az emberek sürgető szavára elsőként a világ nagyhatalmai reagáltak. Ennek arra kell biztatnia a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országokat és az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének többi tagját, hogy már a jövő év elején jelentsék be saját kibocsátás-csökkentési célszámaikat és ehhez tartozó anyagi vállalásaik mértékét.”

Lou Leonard, a WWF Egyesült Államok Klímaváltozási igazgató helyettese elmondta „A világ legnagyobb CO2 kibocsátói mindenki tudtára adták, hogy elérkezett a cselekvés ideje! De míg ez egy történelmi lépés Kína és az Egyesült Államok számára, mindkét országnak a lehető legszigorúbb célokat kell maguk elé tűzni, hogy esélyt adjanak a világnak arra, hogy a kritikus, 2°C-os szint alatt maradhasson a globális felmelegedés mértéke. Az Egyesült Államokra nézve ennek azt kell jelentenie, hogy a korábban tett 2025-ig történő 30%-os káros anyag kibocsátásról szóló vállalása kell, hogy legyen a kiinduló alap, minden további globális klíma egyezmény számára.

Ajánlott tartalom

Kisiklott és kigyulladt egy etanolt szállító vonat az Egyesült Államok északi részén, kitelepítést rendeltek el

Kisiklott és kigyulladt egy vasúti szerelvény közel két tucat kocsija csütörtökön hajnalban az egyesült államokbeli Minnesota államban, a baleset miatt egy kistelepülés lakóit kitelepítették.