Kínában 2015-re megháromszorozzák a légszennyezést mérő állomások számát

Három éven belül 1500-ra növelik Kínában azoknak a levegőminőség-ellenőrző állomásoknak a számát, amelyek az egészségre legkárosabb, 2,5 mikron nagyságú finom porszemcsék koncentrációjának mértékét is képesek lesznek mérni – számolt be a hétvégén a kínai média, kormányzati forrásra hivatkozva.

Ez azt jelenti, hogy 2015 végéig valamennyi prefektúraszintű város mérőállomást kap – tájékoztatott Vu Hsziao-csing, a környezetvédelmi minisztérium miniszterhelyettese. A munka ütemezéséről szólva elmondta, hogy már idén több mint 440 ilyen állomást létesítenek 116 városban. (Közigazgatási szempontból a több mint 250 ezres lakosságú városok számítanak prefektúraszintűnek.) 2012-ben Kína-szerte alig 74 városban kevesebb mint 500 ponton volt lehetséges a levegőminőség pontosabb mérése. A tárca szerint a nagy és közepes városok különösen veszélyeztetettek, és a helyzet a Peking, Tiencsin városok és a szomszédos Hopej tartományban, valamint a Jangce és a Gyöngy folyó deltájában a legsúlyosabb. Ezeket a helyeket évente több mint száz napon át – esetenként csaknem 200 napon keresztül – párás, szmogos köd borítja – közölte Vu.

Miközben e kiemelkedően szennyezett térségek az ország területének mindössze 8 százalékát fedik le, ők a felelősei a teljes szénfelhasználás 40 százalékának, a benzin- és gázolaj-felhasználás felének. E helyek adják Kína kén-dioxid-, nitrogén-oxid-, füst- és porkibocsátásának 30 százalékát. Szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az érintett kormányzatok, illetve vezetőik felelőssége, hogy intézkedéseikkel gátat szabjanak a levegőszennyezésnek, azért is, mert az nem marad a települések közigazgatási határán belül. Vu szerint a mára kialakult állapotért egyértelműen a több évtizede tartó, fokozódó ütemű iparosítás, az urbanizáció, a szénalapú energiaszerkezet, az autók és az építkezések nagy száma tehető felelőssé.

A környezetvédelmi tárca vezetője, Csou Seng-hszien korábban azt nyilatkozta, hogy munkacsoportokat hoznak létre és ellenőrző rendszert állítanak fel a helyi kormányzatokkal karöltve a helyzet kezelésére. A környezetvédelem, benne a levegőtisztaság kérdése legutóbb az új kínai miniszterelnök vasárnapi sajtóértekezletén merült fel. Li Ko-csiang ígéretet tett arra, hogy kormánya “vasököllel”, határozottabb döntésekkel és gazdasági modellváltással igyekszik biztosítani, hogy az emberek – egyebek mellett – tiszta levegőhöz jussanak.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.