Kínában ötezer év óta először több a városlakó, mint a vidéki

Kína történelmében először haladta meg a városlakók száma a vidéken élőkét: a városi népesség tavaly 21 millióval növekedett, és átlépte a 690 milliót, ami az ország lakosságának 51,27 százaléka – derül ki az országos statisztikai hivatal keddi jelentéséből.

Ezzel egy időben a vidéken élők száma 14 millió 600 ezerrel csökkent, vagyis 656,6 millió körül van. Az ország összlakossága 6,44 millióval bővült 2011-ben, és elérte az 1 milliárd 340 milliót. A 15 és 64 év közöttiek száma megközelítően 1 milliárd főt tesz ki, ami a lakosság 74,4 százaléka. A statisztikai hivatal adataiból kiderül az is, hogy a városokban az egy főre jutó jövedelem tavaly 8,4 százalékkal lett magasabb, míg a vidékiek körében az éves növekedés mértéke 11,4 százalék. Ugyanakkor a városlakóknál ez 21 810 jüant, vagyis közel 840 ezer forintot jelent, míg vidéken átlagosan ennek a kevesebb mint egyharmadát kapják, 6977 jüant keresnek az emberek. Ez nagyjából 270 ezer forintnak felel meg.

A kínai vándormunkások száma 2010-hez képest 4,4 százalékkal emelkedett, ami azt jelenti, hogy már 10,5 milliónál többen vannak. A városokba áramlást az alig több mint három évtizede bevezetett gazdasági reform, a vállalkozások, a lehetőségek széles körének megnyílása, a jobb oktatási lehetőségek, szolgáltatások, a jobb életminőséget nyújtó körülmények indították meg. 1979-ben még az ország lakosságának 81 százalékát sorolták a “vidéki” kategóriába. Mára a gondot épp a felduzzadt városok lakosságának szociális ellátása, foglalkoztatása jelenti, s az urbanizációval együtt járó egyéb gondok, így például a közlekedés és a környezetvédelem.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.