Kínai rendelésre halnak ki az ecuadori cápák

Bár Ecuadorban törvény tiltja a cápák célzott halászatát, a véletlenül kifogott példányok feldolgozása nem ütközik semmilyen jogszabályba.

Így lehetséges, hogy az ország csendes-óceáni partvidékének piacain minden reggel több száz cápauszony cserél gazdát annak ellenére, hogy az ecuadori vizekben élő összes cápafaj a kihalás szélére sodródott az elmúlt évtizedekben. Különösen visszatetsző ez akkor, ha tudjuk, hogy a világ egyik legdrágább ételének alapanyagát szolgáltató ecuadori halászok épp csak el tudják tartani a családjukat a nehezen szerzett bevételből. A cápauszonyokat elsősorban a kínaiak vásárolják fel. Az országban még ma is potencianövelő hatást tulajdonítanak az uszonyból készített ételeknek, ráadásul az ázsiai országokban tapasztalt gazdasági fellendülés hatására egyre nagyobb fizetőképes kereslet alakult ki a különleges fogások iránt. 2008-as adatok szerint évi félmillió cápa pusztul el, sokszor borzasztó körülmények között. A halászok legtöbbször csak a halak uszonyait metszik le, és az így mozgásképtelenné vált, súlyosan sérült állatokat egyszerűen visszadobják a vízbe.

Ajánlott tartalom

Grenoble vette át az Európa zöld fővárosa címet

A franciaországi Grenoble vette át egy évre az Európa zöld fővárosa címet a finnországi Lahtitól - közölte az Európai Bizottság hétfőn.