Kincsesbányánk, a hulladék

A nyersanyagfüggő Európa alumínium-felhasználása évi 13 millió tonna, ennek 60 százalékát minden ország importból oldja meg. Magas labda ugyanakkor, hogy az újrahasznosítás ezt a mennyiséget csaknem teljes egészében képes kiváltani.

Ezért is jól döntött a Sörszövetség, amikor az első benyomás kudarca és háromévnyi projekthibernáció után úgy döntött, ad még egy esélyt a Returpack Kft.-nek – meg az egész kontinensen raritásnak számító, szabadalmaztatott visszagyűjtő-eljárásnak.

Kivárni luxus

2010 óta teljes bedobással működik a modell. Duma László elmondása szerint az első év veszteséges volt, 2011-ben stagnált az üzleti működés, 2012 óta stabil és rentábilis a 180 automata országszerte. „A kkv-szektor középtávon képtelen veszteséget finanszírozni” – így az ügyvezető. – „Ha az újabb nekirugaszkodás nem hozott volna eredményt, akkor elengedjük a projektet, a stratégiai kivárás luxusát egy kisvállalat nem engedheti meg magának. Amikor megkaptuk a második esélyt, egy év lauf után nyereségesnek kellett lennünk. Azok voltunk. Attól kezdve megbízhattunk a technológiában, működött a rendszer, úgy éreztük, mi kormányozzuk a hajót. Jó érzés.”

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kémiai molekulákból kiindulva teremtene életet Szathmáry Eörs három külföldi kutatótársával

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja három külföldi kutatótársával arra vállalkozott, hogy kémiai molekulákból kiindulva életet teremt laboratóriumi körülmények között a MiniLife elnevezésű, hat éven át tartó projekt keretében, amely az Európai Kutatási Tanács tízmillió eurós támogatásával valósul meg.