Kinyílt a Föld legnagyobb virága

Kinyílt a titánbuzogány a belgiumi Nemzeti Botanikus Kertben. A jelenség elvben ritka, de Brüsszel elővárosában öt év leforgása alatt már harmadszor fordul elő.

A titánbuzogány, vagy másik nevén óriás kontyvirág vasárnap kezdett el virágozni Brüsszel Meise nevű elővárosában. A több méteres virágzatú növényt a belga főváros botanikus kertjének üvegházában lehet megnézni. A növény tudományos neve Amorphophallus titanum, ami óriási, formátlan hímvesszőt jelent. Méretén és különös formájú dárdáján kívül másik jellegzetessége, hogy erős dögszagot áraszt, amely a virág borvörös kelyhével együtt vonzza a beporzó bogarakat. A brüsszeli példány virágzatának mérete hétfőn elérte a 244 centimétert. A titánbuzogány torzsavirágzata a legnagyobb méretű az egész növényvilágban.

“A virágzás igen rövid ideig, legfeljebb három napig tart. Ezután hervadni kezd, és több évet kell várni az újabb virágzásra” – mondta a növénykert szóvivője, Franck Hidvegi. Az óriáskontyvirág az indonéziai Szumátra trópusi erdőiből származik, ahol az orángutánokhoz hasonlóan fenyegeti az erdőirtás. Rendszerint három-öt méteres levelei nőnek, és legfeljebb csak minden negyedik-ötödik évben virágzik.

A növény a 19. század végén került Európába, és elsőként 1889-ben virágzott egy londoni botanikus kertben, majd 1926-ig kellett várni a következő virágzásra. A növény példányait mintegy hatszáz botanikus kertben, arborétumban nevelik világszerte, mert virágzása garantált közönségsiker. A brüsszeli növénykert emiatt kedden este tíz óráig tart nyitva. A növény fejlődését az intézmény Facebook-oldalán is követni lehet.

Ajánlott tartalom

Biodiverzitás nélkül nincs fenntarthatóság

Biodiverzitás nélkül nincs fenntarthatóság, de nincs számunkra haza sem - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerdán a Pest vármegyei Tápiószelén a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK) új épületének átadásán.